Γλυκά και επιδόρπια για τα καλοκαιρινά καλέσματα

**** €

ΕΟΣ Σάμου / Samos Grand Cru / Μοσχάτο Λευκό / ΟΠΕ Σάμος / Αλκοόλ: 15%

Λαμπερό κίτρινο χρώμα με ασημένιες ανταύγειες. Πλούσιος και ντελικάτος αρωματικός χαρακτήρας, όπου διακρίνονται μπαχαρικά, άνθη, κίτρινα φρούτα και γλυκά εσπεριδοειδή. Γεμάτη γεύση σε ένα λεπτό και ευγενικό στόμα, υψηλής κλάσης, με καλή οξύτητα, όμορφη ισορροπία και μακρά επίγευση. Συνοδεύει ελαφριά γλυκά φρούτων, κρέμες, κίτρινα τυριά.

***

Οινοποιία

Παπαντώνη / Λυσιμελής / Αγιωργίτικο / Επιτραπέζιος Οίνος / Αλκοόλ: 15%

«Αρρενωπό» επιδόρπιο κρασί, με περίπλοκα αρώματα σταφίδας, μαρμελάδας δαμάσκηνο, βανίλιας, κέδρου, αλλά και καπνού - και νότες καφέ. Στόμα γεμάτο, πληθωρικό, με τανίνες που του προσδίδουν ενδιαφέρουσα πικάντικη διάσταση. Ταιριάζει πολύ με πούρο ή με σκούρα σοκολάτα.

****

Κτήμα Φοίβος / Μέθυση / Μαυροδάφνη, Κορινθιακή σταφίδα / ΠΟΠ Κεφαλληνίας / Αλκοόλ: 14,5%

Γοητευτική εκδοχή της νησιώτικης Μαυροδάφνης. Μύτη πυκνή, καραμελένια, με χαρακτήρες καφέ και πικρής σοκολάτας, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και σταφίδας, αλλά και νύξεις κόκκινων ανθέων, πιπεριού και μελιού. Στόμα με θαυμάσια δομή και οξύτητα που εξισορροπεί όχι μόνο τη γλύκα του, αλλά και την ένταση του αλκοόλ. Ταιριάζει με επιδόρπια με πικρή σοκολάτα, αλλά είναι ιδανικό ως απεριτίφ μαζί με ξηρούς καρπούς ή ένα καλό πούρο.

**** €

Κτήμα Χατζηγεωργίου / Moscato d’ Ifestia / Μοσχάτο Αλεξανδρείας / ΠΟΠ Λήμνος / Αλκοόλ: 8,5%

Θαυμάσιο γλυκόξινο ημιαφρώδες λευκό, με «σπαρταριστά» αρώματα κίτρινων φρούτων και λουλουδιών, τα οποία γεύεσαι και στο στόμα, όπου η τονισμένη οξύτητα εξισορροπείται άψογα από τη γλύκα του. Είναι απαλό και ευκολόπιοτο, με χαμηλό αλκοόλ, και δροσερό, με έντονο αφρισμό. Είναι ό,τι πρέπει για το κλείσιμο ενός γεύματος ή σε συνδυασμό με λευκά τυριά και φρούτα, αλλά και με ελαφριά κρεμώδη επιδόρπια.

**

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Helios / Λιάτικο / Επιτραπέζιος Οίνος / Αλκοόλ: 14%

Μύτη με πυκνά αρώματα μπαχαρικών, ξηρών φρούτων και ξηρών καρπών, με νύξεις ζαμπόν και ζαχαρωμένων λουλουδιών. Στόμα γεμάτο, με ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας και με πικάντικη επίγευση, σε ένα γοητευτικό bitter τελείωμα. Συνδυάζεται με ημίγλυκα επιδόρπια με βάση την πικρή σοκολάτα, τον καφέ και τους ξηρούς καρπούς.

***

Κτήμα Παπαγιαννάκου / Μελίας / Μαλαγουζιά / Επιτραπέζιος Οίνος / Αλκοόλ: 13 %

Λαχταριστό, χρυσαφένιο κρασί, με καραμελωμένα αρώματα από ώριμα φρούτα (ανανά, μάνγκο, λίτσι και ροδάκινο), με νότες μελιού, λευκών ανθέων και μπισκότου. Στόμα που κλιμακώνεται γοητευτικά, «μπαίνοντας» με γλύκα και εξισορροπώντας στη συνέχεια το σύνολο με τη δροσερή του οξύτητα. Από το οινοποιείο διατίθεται επίσης μια περιορισμένη ποσότητα του Μελία, εξαίσια παλαιωμένου σε βαρέλι. Τη φρέσκια εκδοχή συνδυάζουμε με φρέσκα φρούτα, τσουρέκι, κέικ και ελαφριά επιδόρπια και την παλαιωμένη με καπνιστά τυριά, επιδόρπια καραμέλας και ξηρών καρπών.

****

Παρπαρούσης / Μαυροδάφνη Πατρών Réserve 2005 / Μαυροδάφνη / ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών / Αλκοόλ: 19% (φιάλη 500 ml)

Πυκνό πορφυρό χρώμα με κεραμιδιές ανταύγειες. Αρώματα που κινούνται ανάμεσα σε αποξηραμένη σταφίδα και σύκο, μαρμελάδα δαμάσκηνο, γλυκά μπαχαρικά, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και ζεστή σοκολάτα. Γεύση πλούσια, με υποδειγματική οξύτητα, που εξισορροπεί θαυμάσια τη γλύκα των σακχάρων, τρυφερό αλκοόλ και πολύ μακρά αρωματική επίγευση, με νότες ξηρών καρπών και φρούτων. Ιδανικό για σοκολατένια γλυκά ή γλυκίσματα καφέ και κακάο.

Ευχαριστούμε τις κάβες www.houseofwine.gr, www.greeceandgrapes.gr, Vinifera και Vinoterra, για την πολύτιμη βοήθειά τους.

ΕΟΣ Σάμου, 22730 87540Οινοποιία Παπαντώνη, 27510 23620Κτήμα Φοίβος, 26710 29505Οινοποιείο Δουλουφάκη, 2810 792017Κτήμα Χατζηγεωργίου, 22540 31082Οινοποιία Παρπαρούση, 2610 420334Κτήμα Παπαγιαννάκου, 22990 25206

Αξιολόγηση

***** Εξαιρετικό / **** Ξεχωριστό / *** Πολύ καλό / ** Καλό / * Ικανοποιητικό

Keywords
Τυχαία Θέματα