Φέτα καλαβρυτινή, σύγλινο Μάνης

Μέλι, βότανα, τυριά, το μοναδικό στον κόσμο ελαιόλαδο της Νεάπολης και της Τροιζηνίας, οι ελιές της Καλαμάτας, της Σπάρτης οι πορτοκαλιές και τα «ξινά» του Αργους. Oλ’ αυτά σ’ έναν «εξανθρωπισμένο» τόπο, που μαγειρεύει από καταβολής κόσμου.

1. Κτήμα Μερκούρη

Τα παγώνια-σήμα κατατεθέν του δηλώνουν την αυθεντικότητα ενός αιωνόβιου Κτήματος, που τόσες γενιές μετά παραμένει προσκολλημένο στην ποιότητα. Δοκιμάστε ένα Κτήμα Μερκούρη ερυθρό ή μια λευκή Φολόη και θα με καταλάβετε.

Μ. Παπαδοπούλου

Στα Cellier, ΑΒ, Θανόπουλος

Τηλ. παραγωγού: 26210-41.601

2.

Πέστροφα και σολομός, λακωνικά

Μαριναρισμένη με μπαχαρικά και καπνισμένη με ξύλο οξιάς, η πέστροφα του Γεροντίδη ταιριάζει σε σαλάτες με πρασινάδες και ρόδι, ό,τι πρέπει για τις γιορτές. Πρώτης ποιότητας και ο σολομός του.

Ντ. Νικολάου

Αφοί Βασιλόπουλοι, Αλεξανδρής, Bio- Μελισσάνθη, μεγάλα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, E-bloko

Τηλ. παραγωγού: 27310-57.199

3. Αρκαδικό κοφινάκι

Αμιγώς κατσικίσια φέτα που στραγγίζει μέσα σε καλαθάκι, εξ ου και το όνομα. Ιδανικό για δυνατές, πιπεράτες τυρόπιτες και κάθε είδους τυρένιες παρασκευές, όπως επίσης και για σαγανάκι με σουσαμένια επικάλυψη.

Ε. Φυλακούρη, Ν. Τρέσσου

Αλεξανδρής, Εύγευστον, Κουτρουμάνος, Εργον

Τηλ. παραγωγού: 2710-572.300

4. Βιολογική μαρμελάδα ροδιού

Αρωματική μαρμελάδα εκ Κορινθίας, με ελαφρώς γλυκόξινη γεύση και κατακόκκινο χρώμα του ροδιού. Ιδανική για τα εορταστικά πρωινά και γλυκά. Επίσης, με το κατάλληλο «μαγείρεμα» θα γίνει σάλτσα για τα χριστουγεννιάτικα ψητά μας.

Μ. Βασιλοπούλου

Αφοί Βασιλόπουλοι, Μανδραγόρας, Παντοπωλείον Μεσ. Διατροφής, Αγροτική γωνιά

Τηλ. παραγωγού: 27420- 22.168

5. Καλαματιανά άλλαντα

Διαλεκτά τα αλλαντικά του Οικονομάκου από ντόπια χοιρινά, χωρίς συντηρητικά: τα λουκάνικα μοσχοβολάνε πορτοκάλι, ενώ το παστό χοιρινό καπνίζεται με άγρια βότανα του Ταΰγετου. Τα σερβίρουμε ως μεζέ ή αρταίνουμε σούπες, πίτες, τάρτες, σαλάτες.

Αγγ. Ρέντουλας

Μοιρόπουλος, Μιράν

Τηλ. παραγωγού: 27210-28.718

6. Μέγας Οίνος Σκούρας

Το πρώτο κρασί του εξαιρετικού οινολόγου παραγωγού Γιώργου Σκούρα από το Αργος, ένα διαχρονικά επιτυχημένο χαρμάνι Αγιωργίτικου και Cabernet Sauvignon, που αντέχει στο χρόνο.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες

Τηλ. παραγωγού: 27510-23.688

1. Μέλι δρυός και ανθέων

Το βιολογικό Κτήμα Φούγκα στην Ηλεία παράγει ένα εκλεκτό, άθερμο μέλι. Ελάχιστα φιλτραρισμένο, περιέχει ποσότητες γύρης· με πυκνό άρωμα και γεύση πληθωρική. Θαύμα με γιαούρτι, με τυριά και, φυσικά, σε μελομακάρονα και δίπλες.

Ν. Μακρυωνίτου

Bio Μελισσάνθη, Μιτάτο Μασαούτη, Prasino Biomarket

Τηλ. παραγωγού: 26220-93.418

2. Μανιάτικο σύγλινο

Τραχύ, δυνατό, μπαρουτοκαπνισμένο, άγριο, σαν τη Μάνη. Εξαιρετικά νόστιμο. Από τον Κουράκο στην Αρεόπολη.

Χ. Πέσκιας

E-bloko, Νικόλαρος (Βαρβάκειος) & διάθεση με τηλ. παραγγελία.

Τηλ. παραγωγού: 27330-51.449

3. Τα εκλεκτά «ξινά» της Σκάλας

Λίγο το αγροτικό ταλέντο των ντόπιων παραγωγών, λίγο το μικροκλίμα και το έδαφος, τα εσπεριδοειδή που παράγονται στη Σκάλα Λακωνίας είναι από τα καλύτερα της χώρας. Εύχυμα, εύοσμα, εύγευστα, τέλεια. Από πορτοκάλια τώρα έχουν New Hall, Ναβαλίνες και Μέρλιν. Σημειώστε πως ο συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται στην περιοχή έχει ξεκινήσει να κάνει εξαγωγές.

Αγγ. Ρέντουλας

Αναζητήτε τα σε λαϊκές, μανάβικα και ορισμένα σούπερ μάρκετ.

1. Απόσταγμα οίνου παλαιωθέν

Το ελληνικό μπράντι από Σιδερίτη, την ποικιλία που χρωστάει την επιβίωσή της στον Θανάση Παρπαρούση. Δοκιμάστε το σκέτο μετά το δείπνο ή συνοδεύοντας μια παλιομοδίτικη τούρτα Saint Honoré.

Μ. Παπαδοπούλου

Vinifera, Ανθίδης, Δροσιά

Τηλ. παραγωγού: 2610-420.334

2. Σφέλα Λακωνίας

Τυρί άλμης όπως η φέτα, όμως πιο σκληρή και με άγρια, εκρηκτική γεύση που μουδιάζει τον ουρανίσκο, προϊόν ΠΟΠ. Απ’ όποιον παραγωγό και αν βρείτε, προμηθευτείτε ένα κομμάτι για να βάλετε μια «ιδέα» και στις τάρτες σας ή τις βελουτέ σας (στην πολτοποίηση).

Αγγ. Ρέντουλας

Αραπιάν, Μοιρόπουλος

3. Γιαούρτι «Ο Ελατος»

Παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με την πετσούλα και τα γρομπαλάκια του, κρεμώδες, αλλά όχι στραγγισμένο. Από το τυροκομείο των αδελφών Καπετάνου, στο Σχοινοχώρι Αργους. Από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει.

Κ. Πατέρα

Της Χήρας, Τσακανίκας, Γαλακτοπηγή, Αγνό μάρκετ κρέατος, Μαθιουδάκης

Τηλ. παραγωγού: 27510-22.718

4. Ασπρολίθι Οινοφόρος

Από τους μαγευτικούς αμπελώνες της ορεινής Αιγιαλείας ένας Ροδίτης του Αγγελου Ρούβαλη, από τα καλύτερα και πλέον κλασικά λευκά κρασιά της Ελλάδας. Φινέτσα, νεύρο, απίστευτη σχέση ποιότητας - τιμής.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες και σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 26910-29.415

1. Λάδια απ’ τα λίγα

α) Πατρίδα της κορωνέικης ελιάς, η Πελοπόννησος φημίζεται για το λάδι της. Ανά περιοχή και γεύση. Από τη Σπάρτη το Θεράπνη και το Sparta (Ευοί Ευάν, Μπαλάσκας, Prasino, I love bio, E-bloko - Τηλ. παραγωγού: 27310-77.181) που παράγονται στο «βιολογικό» χωριό Κεφαλάς, εξαιρετικά σε ψάρια, τονίζουν αλλά δεν καλύπτουν τις γεύσεις. β) Η Εleia

(Ηπειρώτισσα, Degustation, Oliviers & Co - 26230-22.972), το πράσινο λάδι από τη δυτική Πελοπόννησο, με χόρτινες νότες, δυνατό και αρωματικό, το Ευγενές (ορισμένα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, Proton, Θανόπουλος - Τηλ. παραγωγού: 6933-333.310) από την περιοχή του Κρανιδίου, στιβαρό - αμφότερα θα συνόδευαν τέλεια ένα ψητό μοσχάρι, κρύο ή ζεστό, αλλά και τη φάβα.

Κ. Πατέρα, Αγγ. Ρέντουλας

2. Γραβιέρα Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου ή απ’ τ’ Ανάπλι;

α) Οι Πελοποννήσιοι ξέρουν και από... γραβιέρες. Γλυκιά αλλά στιβαρή η αρκαδική που φέρνει ο Μανδραγόρας, βουτυράτη, εύθρυπτη και αλμυροπικάντικη αυτή που φτιάχνουν οι μοναχές του Ι. Ησυχ. Τιμίου Σταυρού Κορινθίας (hypermarket Σκλαβενίτης), γεμάτη και ντελικάτη του Αναπλιώτη Ρόζη (Αραπιάν). β) Ο Μύτας (27510-20.930) στην Αργολίδα παράγει μια πιο πικάντικη εκδοχή, εξίσου αξιόλογη (Τσέλιγκας, Το Μαντρί). Οποια και αν επιλέξετε, θα πέσετε μέσα...

Αγγ. Ρέντουλας, Ν. Ισμυρνόγλου

3. Κεφαλοπαρμεζάνα

Από το τυροκομείο της Φάρμας Λυκαίου Αρκαδίας. Αλμυρό και πιπεράτο, ελαφρώς πικάντικο, το προτείνω για τρίψιμο σε ζυμαρικά και ριζότο, αλλά και σε σαγανάκια που συνοδεύουν τσάτνι και μαρμελάδες με γλυκόξινα φρούτα.

Ν. Ισμυρνόγλου

Τσέλιγκας

Τηλ. παραγωγού: 27210-95.320

4. Φέτες του Μοριά

Δεν υπάρχει, νομίζω, «καταυλακιώτικη» φέτα που να μην είναι αξιόλογη. Βαρελίσιες στην πλειονότητά τους, από καλό γάλα και με εξαιρετική, πικάντικη γεύση. Δοκιμάστε τις καλαβρυτινές, π.χ. του Συνεταιρισμού. (Σκλαβενίτης, Τηλ. παραγωγού: 26920-22.628) και του Μενεγάτου (Carrefour, Βερό-πουλος, Τηλ. παραγωγού: 26920-22.297)

Αγγ. Ρέντουλας

Keywords
Αναζητήσεις
μανδραγορας φετα, φετα μανδραγορασ
Τυχαία Θέματα
Φέτα, Μάνης,feta, manis