Φασολάδα με μαρούλι και άνηθο

Η Νένα Ισμυρνόγλου χρησιμοποιεί γίγαντες για αυτή την ιδιαίτερη φασολάδα, προτιμότερο Καστοριάς ή Πρεσπών που είναι βραστεροί και με γλυκιά γεύση.

Διαδικασία Μουσκεύουμε τους γίγαντες σε 4 ποτήρια κρύο νερό αποβραδίς (ή για τουλάχιστον 8 ώρες). Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε 4 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια* και αφήνουμε το νερό να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε

τη φωτιά και σιγοβράζουμε τους γίγαντες για περίπου 1 ώρα ή ώσπου να μαλακώσουν αρκετά, αλλά να μη μαγειρευτούν τελείως.

Δυναμώνουμε τότε ξανά τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κομμάτια του μαρουλιού και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Μόλις το νερό ξαναπάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, για να μη διαφεύγουν οι νόστιμοι υδρατμοί, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 λεπτά.

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το μέλι, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το θυμάρι (ή τη μαντζουράνα) και τον άνηθο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε την ιδιαίτερη αυτή φασολάδα ζεστή ή χλιαρή.

Στο ποτήριΈνα «ζεστό» κόκκινο κρασί από αυτά που αγαπούν τα φασόλια, όπως το Syrah. Χωρίς να αποκλείουμε βέβαια και τη λευκή εκδοχή, μια Μαλαγουζιά, ίσως περασμένη από βαρέλι.

* Συμβουλή

Τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ενισχύουν ακόμη περισσότερο το μέλωμα του φαγητού, ώστε στο τέλος (ύστερα μάλιστα από την προσθήκη του μελιού και της ντομάτας) να μοιάζει με πηχτή σούπα. Αν η κατσαρόλα μας δεν κλείνει καλά και διαφεύγουν υδρατμοί, υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσει το φαγητό. Για το λόγο αυτό, ελέγχουμε τακτικά το μαγείρεμα και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώσπου να πετύχουμε το μελωμένο αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φασολάδα,fasolada