Ζιζάνιο θα μπορούσε να χορτάσει τους πεινασμένους

ΡΕΠΟΡΤΑΖΖιζάνιο θα μπορούσε να χορτάσει τους πεινασμένουςΠέμπτη, Ιούλιος 16, 2015 - 15:50

Ενα κοινό ζιζάνιο που ζει σε αφθονία στις λίμνες θα μπορούσε να εξαλείψει οριστικά την πείνα από τον πλανήτη. Η λέμνα, όπως ονομάζονται τα μικρά πράσινα «φυλλαράκια» που καλύπτουν σαν κουβέρτα την επιφάνεια του νερού στις λίμνες, μπορεί να μη μοιάζει ιδιαιτέρως λαχταριστή στο μάτι, ωστόσο έχει εξαιρετικά υψηλή θρεπτική αξία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο συνέδριο τεχνολογίας τροφίμων που διεξήχθη στο Σικάγο, στην ακατέργαστη μορφή της η περιεκτικότητα της λέμνας σε πρωτεΐνη

αγγίζει το 45%, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και αυτή της σόγιας. Με την κατάλληλη επεξεργασία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορούν να τη μετατρέψουν σε ένα νέο είδος «σούπερ τροφής», με 68% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει προϊόντα όπως η σκόνη ορού γάλακτος. Η εταιρία τροφίμων Parabel εργάζεται ήδη πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, για τη δημιουργία της Lentein, όπως θα ονομάζεται η νέα τροφή.

Με την παγκόσμια ζήτηση φαγητού να αυξάνεται κατά 70% στα επόμενα τριάντα χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της Γης, η εταιρία εκτιμά ότι το φυτό αυτό θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών. Το γεγονός μάλιστα ότι η καλλιέργειά του δεν είναι καθόλου απαιτητική, καθώς φύεται οπουδήποτε υπάρχει νερό και διπλασιάζεται σε μέγεθος κάθε 16-32 ώρες, το καθιστά ιδανική λύση. Η Parabel δημιούργησε ήδη ένα εργοστάσιο επεξεργασίας στην Ουγκάντα και εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να παράξει 2.000 τόνους της σούπερ τροφής Lentein μόνο τον πρώτο χρόνο, δεδομένου ότι η ταχεία ανάπτυξη του φυτού συνεπάγεται καθημερινή σοδειά. Οι δυνατότητες της λέμνας ανακαλύφθηκαν μόλις το 2011 και έκτοτε οι ειδικοί μελετούν τρόπους για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευσή της.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα