Βρήκαν την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την υπερφαγία!

Τέρμα στα επεισόδια υπερφαγίας, που αποτελούν κομμάτι της βουλιμίας, υπόσχονται να βάλουν ερευνητές που κατάφεραν να εντοπίσουν την ορμόνη που ευθύνεται γι' αυτά. Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, πρόκειται για την ορμόνη CRF (ή αλλιώς ορμόνη του στρες), η οποία μοιάζει να ρυθμίζει τη διατροφική διαταραχή. Στη μελέτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neuropsychopharmacology» αναφέρουν ότι ανακάλυψαν τον «διακόπτη» στον εγκέφαλο που ελέγχει την παραγωγή του εκλυτικού παράγοντα κορτικοτροπίνης (όπως είναι η επιστημονική ονομασία της ορμόνης CRF). Επιπλέον, εντόπισαν ένα μόριο, πάνω στο οποίο έχουν γίνει ήδη πειράματα κατά της κατάθλιψης, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, που δρα μπλοκάροντας τη δράση της ορμόνης CRF. Οταν χρησιμοποίησαν ενέσιμα το μόριο αυτό στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την παραγωγή της ορμόνης CRF, οι ασθενείς σταμάτησαν να επιθυμούν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού.

Πειράματα

«Ο μηχανισμός δράσης που ανακαλύψαμε, καθώς και η πιθανή φαρμακευτική θεραπεία αφορούν όλες τις μορφές αδηφαγικής διαταραχής (στα αγγλικά “binge eating disorder”)» δήλωσε ο Πιέτρο Κοτόνε από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, εξηγώντας ότι η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, καθώς ο ασθενής βιώνει μια απώλεια αίσθησης ελέγχου απέναντι στο φαγητό. Στα εργαστηριακά πειράματα που διεξήγαγαν οι επιστήμονες πάνω σε αρουραίους εξαρτημένους από το φαγητό, διαπίστωσαν ότι η απευθείας ενέσιμη χορήγηση του φαρμάκου στον εγκέφαλο κατάφερε να μπλοκάρει όχι μόνο την παρόρμηση για υπερφαγία, αλλά και το γενικευμένο άγχος λόγω αποχής από το φαγητό.

«Θεωρούμε ότι πίσω από την αδηφαγική διαταραχή κρύβεται η ορμόνη CRF, η οποία εκκρίνεται από την αμυγδαλή (το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει το άγχος) κατά τη διάρκεια αποχής από το φαγητό, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του άγχους. Χορηγώντας ενέσιμα ένα μόριο που μπλοκάρει τη CRF, οι αρουραίοι σταμάτησαν να είναι αγχώδεις και δεν αισθάνονταν πλέον την ανάγκη να καταναλώσουν ανεξέλεγκτες ποσότητες φαγητού» κατέληξαν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας: «Αποδείξαμε ότι αν χορηγήσουμε ενέσιμα στην αμυγδαλή έναν ανταγωνιστή της ορμόνης CRF, μπορούμε να μπλοκάρουμε εντελώς τόσο τα επεισόδια υπερφαγίας όσο και το γενικευμένο άγχος λόγω αποχής από τα νόστιμα φαγητά».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords