Τσαρλατάνοι εκμεταλλεύονται τον τρόμο και διακινούν στο internet διάφορα γιατροσόφια

Την ώρα που γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και υγειονομικό προσωπικό δίνουν μια διαρκή μάχη για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και οι αρμόδιες Αρχές προσπαθούν με αυστηρά μέτρα να αναχαιτίσουν την επέκτασή του, οι φοβισμένοι πολίτες δέχονται μια ύπουλη ψυχολογική επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αδίστακτους «γύπες» που υπόσχονται προστασία από τον φονικό ιό με αμφίβολης και, πιθανότατα, επικίνδυνης σύστασης μαντζούνια και αλχημείες!

Τσαρλατάνοι με αρρωστημένα μυαλά έχουν κατακλύσει το facebook, το Instagram,

ακόμη και το twitter με τα κάθε λογής γιατροσόφια τα οποία διακινούν, προκαλώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη και -το χειρότερο- εκθέτοντας σε κίνδυνο όσους πειστούν να τα χρησιμοποιήσουν αδιαφορώντας για όσα λένε οι επίσημοι φορείς της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, τις επικίνδυνες αναρτήσεις για τα υποτιθέμενα ελιξίρια διά πάσαν νόσον αναπαράγουν επιπόλαια και πολλοί απερίσκεπτοι χρήστες του διαδικτύου.

Μερικά από τα μαντζούνια «φωνάζουν» από μακριά ότι τα έχουν σκαρφιστεί κομπογιαννίτες, όταν για παράδειγμα αναφέρουν:

«Ο κορονοϊός πριν φτάσει στους πνεύμονες παραμένει στον λαιμό για τέσσερις ημέρες και αυτή τη στιγμή το άτομο αρχίζει να βήχει και να έχει πόνους στον λαιμό. Αν το άτομο πίνει πολύ νερό και κάνει γαργάρες με ζεστό νερό και αλάτι ή ξίδι εξαλείφει τον ιό»!

Το συγκεκριμένο, μάλιστα, που κυκλοφορεί σε διάφορες γλώσσες και όχι μόνο στη χώρα μας αποδίδεται κατά περίπτωση σε Ιταλό γιατρό που εργάστηκε σε νοσοκομείο στη Shenzhen της Κίνας ή σε Ελληνα που εργάζεται σε ερευνητική ομάδα.

Στο νοσοκομείο

Στα fake news αναφέρεται ακόμη ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να είναι μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού και, σύμφωνα με το BBC, καταγράφηκε η περίπτωση μιας άμυαλης στην Κίνα που κατέληξε τελικά στο νοσοκομείο έχοντας φάει ενάμισι κιλό σκόρδα

Άλλες «οδηγίες» από αυτόκλητους σωτήρες αναφέρουν ότι το ζεστό μπάνιο και το… σεσουάρ εμποδίζουν τον ιό, όπως και η κατάποση… κολλοειδούς αργύρου! Οι τσαρλατάνοι αδιαφορούν αν κάποιος αφελής που θα τους πιστέψει κινδυνεύει να υποστεί νεφρική βλάβη, κρίσεις και αργύρωση.

Άλλη ανάρτηση που διακινείται στο facebook ως συμβουλή… Ιάπωνα γιατρού υποστηρίζει ότι αν κάποιος πίνει νερό κάθε 15 λεπτά θα αποβάλει κάθε ιό που έχει εισέλθει στο σώμα του, κάτι που φυσικά δεν ευσταθεί.

Επίσης, ο YouTuber Jordan Sather με χιλιάδες ακολούθους προτρέπει την κατάποση μείγματος… μεταλλικών στοιχείων με ένα ισχυρό χλωριούχο λευκαντικό (!) για να σκοτωθεί ο ιός, λες και είναι… λεκές!

Ένα ποστ που αποδίδεται ψευδώς στη UNICEF ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση ζεστού νερού και η έκθεση στον ήλιο θα σκοτώσουν τον ιό, προσθέτοντας όμως ότι το παγωτό πρέπει να αποφευχθεί!

Ένας ανύπαρκτος Κινέζος «καθηγητής» σε επίσης ανύπαρκτο πανεπιστήμιο προέτρεπε στην κατανάλωση… λεμονάδας ως πρόληψη από τον κορονοϊό, με μια συνταγή που έκανε θραύση στην Ιταλία αλλά χωρίς αποτέλεσμα, όπως αποδείχθηκε.

«Ψυχάκηδες»

Ο ατελείωτος κατάλογος περιλαμβάνει «ψυχάκηδες» διακινητές ή πλατφόρμες πώλησης που παρακινούν στην κατανάλωση φαρμακευτικής κάνναβης ή βοτάνων, ή πρόπολης ή μπαχαρικών για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Η παράνοια χτύπησε «κόκκινο», όταν άνοιξε συζήτηση με αφετηρία την Ινδία για το αν θεραπεύουν τα… ούρα και η κοπριά των ιερών αγελάδων!

Τα επικίνδυνα πλέον fake news συμπληρώνονται με αναρτήσεις όπως ότι δημιουργήθηκε εμβόλιο στην Αυστραλία, αλλά η μόνη χώρα στον κόσμο που το αγόρασε ήταν η Ελβετία.

Το τεράστιο αυτό ψέμα, που κυκλοφόρησε αρχικά ως φυλλάδιο στην Ιταλία, έλεγε ότι το εμβόλιο πρέπει να ληφθεί σε έξι δόσεις και μπορεί να το παραγγείλει κάποιος μέσω e-mail αντί 50 ευρώ. Τέλος, συνταγές για την παρασκευή οικιακού αντισηπτικού και αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας συνθέτουν έναν σαφή κίνδυνο για τον πληθυσμό κάθε χώρας, παράλληλα με τον ίδιο τον ιό.

The post Τσαρλατάνοι εκμεταλλεύονται τον τρόμο και διακινούν στο internet διάφορα γιατροσόφια appeared first on Espresso.

Keywords
Τυχαία Θέματα