Τέλος (;) σε 20 χρόνια κληρονομικές ασθένειες και καρκίνος

ΥΓΕΙΑΤέλος (;) σε 20 χρόνια κληρονομικές ασθένειες και καρκίνοςΠαρασκευή, Φεβρουάριος 17, 2017 - 17:41

Ο καρκίνος, οι κληρονομικές ασθένειες και τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το γήρας θα αποτελούν κακή ανάμνηση σε 20 χρόνια από σήμερα, λένε γενετιστές που ασχολούνται με την επεξεργασία γονιδίων!

Ο δρ Εντζ Γουέστρα, γενετιστής από το πανεπιστήμιο του Εξετερ της Βρετανίας, ελπίζει πως τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων όπως η CRISPR / Cas9, πάνω στην οποία εργάζεται, θα συμβάλουν στο πέρασμα της ανθρώπινης

υγείας στη «χρυσή» εποχή της. Με τη CRISPR / Cas9 οι επιστήμονες επιλέγουν συγκεκριμένα τμήματα του ανθρώπινου γενετικού υλικού και μέσα από μια τεχνική «αποκοπής και επικόλλησης» πετούν τα ελαττωματικά και τα αντικαθιστούν με υγιή. Ο δρ Γουέστρα είπε πως η μέθοδος θα είναι λειτουργική μέσα στην επόμενη εικοσαετία και πως η δυνατότητα των επιστημόνων να συνδέουν και να πετούν με ακρίβεια επιλεγμένα ανθρώπινα κύτταρα θα είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα της γενετικής.

Ο κίνδυνος της τελειότητας

«Θα μετασχηματίσουμε την ανθρώπινη φυλή, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε τον καρκίνο, την απώλεια όρασης, τις ασθένειες του γήρατος. Θα δημιουργήσουμε ανθρώπους για τους οποίους όλα αυτά θα αποτελούν μακρινή ανάμνηση» είπε γεμάτος αισιοδοξία. Η επεξεργασία γονιδίων έχει και μια αρνητική προέκταση, όμως. Οπως εξήγησε ο βιοεπιστήμονας, «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος με αυτό το είδος της τεχνολογίας να φτάσουμε στο σημείο να “σχεδιάζουμε” όμορφα μωρά. Για τον λόγο αυτόν, πρέπει πριν τη θέσουμε στην υπηρεσία των ανθρώπων να κατανοήσουμε πλήρως τις συνέπειες και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους».

Η σημασία, ωστόσο, της συγκεκριμένης εξέλιξης κρίνεται καίρια για την ιατρική έρευνα εν γένει, καθώς οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να θεραπεύσουν μερικές από τις πιο διαδεδομένες και σοβαρές ασθένειες της εποχής μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα