Σκάνδαλο με τον «χρυσό» πίνακα του Ντα Βίντσι

ΚΟΣΜΟΣΣκάνδαλο με τον «χρυσό» πίνακα του Ντα ΒίντσιΤρίτη, Φεβρουάριος 19, 2019 - 18:26

❱❱ Πληθαίνουν οι υποψίες αναφορικά με την αυθεντικότητα του «Salvador Mundi», του πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που έσπασε όλα τα ρεκόρ, όταν πουλήθηκε αντί 390.000.000 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie's.

Ο πίνακας αγοράστηκε το 2017 από Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Αμπού Ντάμπι, ωστόσο η προγραμματισμένη έκθεσή του στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι τον Σεπτέμβριο ακυρώθηκε χωρίς να δοθεί

καμία εξήγηση, ενώ ειδικοί άρχισαν να αμφισβητούν την αυθεντικότητά του, ισχυριζόμενοι ότι ζωγραφίστηκε από βοηθούς του Ντα Βίντσι. Ο ιστορικός τέχνης Ζακ Φρανκ δήλωσε στη «Sunday Telegraph» ότι τόσο οι πολιτικοί όσο και το προσωπικό του μουσείου γνωρίζουν ότι το έργο, που αναπαριστά τον Ιησού σαν «Σωτήρα του Κόσμου», δεν είναι του μεγάλου καλλιτέχνη. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα ότι προειδοποίησε προσωπικά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην εγκαινιάσει την προγραμματισμένη έκθεση του παρισινού Λούβρου με έργα του Ντα Βίντσι, αν συμπεριλαμβάνεται και το συγκεκριμένο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «σκανδαλώδες».

Εκπρόσωποι του γαλλικού Λούβρου υποστηρίζουν ωστόσο ότι το μουσείο έχει ζητήσει να δανειστεί τον «Salvador Mundi» για την προγραμματισμένη έκθεση του Οκτωβρίου και περιμένει ακόμα την απάντηση του κατόχου του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τονίζοντας ότι ο Φρανκ εκφέρει την προσωπική του άποψη. Δεν είναι όμως ο μόνος που αμφισβητεί την αυθεντικότητά του, καθώς και ο Μάθιου Λάντρους, ερευνητής της Οξφόρδης, είχε ισχυριστεί ότι το έργο ανήκει στην πραγματικότητα στον βοηθό του Ντα Βίντσι, τον Μπερναρντίνο Λουίνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα