Σάλος από τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΘεραπευτές δίχως... όρια!Σάλος από τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Πέμπτη, Φεβρουάριος 15, 2018 - 13:52

❱❱ Στον απόηχο του σεξουαλικού σκανδάλου που αφορά την ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, νέο σκάνδαλο έρχεται στο φως, αυτή τη φορά για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Οπως ανακοίνωσε η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση την Τετάρτη, το 2017 έγιναν τουλάχιστον 24 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της σε περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Μετά τις αποκαλύψεις για βιασμούς και όργια των εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam στην Αϊτή, στο Τσαντ και σε άλλες χώρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) που έχουν έδρα στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι πέρυσι έλαβαν στα κεντρικά γραφεία τους συνολικά 146 καταγγελίες για «κατάχρηση εξουσίας, διακρίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Από αυτές οι 24 αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις ή σεξουαλική παρενόχληση, ωστόσο ο αριθμός σύμφωνα με τους MSF μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος. Οι περισσότερες από αυτές είχαν ως θύματα συναδέλφους των εργαζομένων στους MSF, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, «μόνο η μία καταγγελία αφορούσε σεξουαλική παρενόχληση από ένα μέλος των MSF σε βάρος μη μελών των MSF».

Πειθαρχικά μέτρα και απολύσεις

Οπως επισημαίνει, δε, στην ανακοίνωσή της η οργάνωση, τα νούμερα που δημοσιεύει δεν περιλαμβάνουν πιθανά περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν επί τόπου από τις ομάδες της που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα οι καταγγελίες να μη φτάσουν στα κεντρικά γραφεία της. Σπεύδει όμως να επισημάνει ότι μετά τη διερεύνηση των καταγγελιών 19 μέλη της απολύθηκαν, ενώ σε άλλους εργαζομένους της επιβλήθηκαν πειθαρχικά μέτρα ή τέθηκαν σε αργία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που απασχολούν πάνω από 40.000 εργαζομένους, εκφράζουν ανησυχίες για πιθανά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες. Εκτιμά, δε, ότι πολλά θύματα μπορεί να μην κάνουν καταγγελία, επειδή φοβούνται ότι δεν θα τα πιστέψουν ή ότι θα στιγματιστούν ή ότι θα δεχτούν αντίποινα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε περιοχές συγκρούσεων όπου δεν υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας. Για να διευκολύνουν τα θύματα να μιλήσουν, οι MSF υπόσχονται ότι θα βελτιώσουν τους «μηχανισμούς» μέσω των οποίων θα μπορεί κάποιος να καταγγείλει συμβάντα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα