«Πράσινο φως» σε χήρα για χρήση σπέρματος του νεκρού συζύγου της

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Πράσινο φως» σε χήρα για χρήση σπέρματος του νεκρού συζύγου τηςΔευτέρα, Ιανουάριος 14, 2019 - 16:49

❱❱ Δικαστική απόφαση-σταθμός ανατρέπει όσα ίσχυαν για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στην περίπτωση που ο σύζυγος έχει φύγει από τη ζωή.

Με αυτήν, το Εφετείο Αθηνών ανάβει το «πράσινο φως» στη χρήση κρυοσυντηρημένου σπέρματος του συζύγου που δεν ζει, ακόμα και αν εκείνος δεν είχε δώσει συγκατάθεση με συμβολαιογραφική πράξη, όπως

ήταν απαραίτητο.

Η απόφαση 5887/2018 εκδόθηκε έπειτα από αίτηση που είχε κάνει μια γυναίκα, ζητώντας να της επιτραπεί να προσπαθήσει να γίνει μητέρα, όπως έκανε ενόσω ζούσε ο σύζυγός της, που έφυγε νικημένος από τον καρκίνο. Εκείνος, προτού αρχίσει τις θεραπείες που θα καθιστούσαν αδύνατη την αναπαραγωγή, είχε αποφασίσει και συναίνεσε εγγράφως με τη σύζυγό του να καταψύξουν το σπέρμα, ώστε η γυναίκα να συνεχίσει τις προσπάθειες.

Ομως, δεν γνώριζαν ότι αυτό έπρεπε να συνδυαστεί με συμβολαιογραφική πράξη. Μετά τον θάνατο του συζύγου, η γυναίκα προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο, που είπε «όχι» στην προσπάθεια τεκνοποίησης, λόγω έλλειψης της συμβολαιογραφικής πράξης.

Μετά την απώλεια του συζύγου της, η γυναίκα ήθελε ακόμα περισσότερο να αποκτήσει παιδί. Ετσι, έκανε αίτηση στο Εφετείο, το οποίο, ξεπερνώντας το «γράμμα» του νόμου, έκρινε ότι από άγνοια το ζευγάρι δεν είχε κάνει συμβολαιογραφική πράξη και είπε το «ναι» στη χρήση του σπέρματος, που βρίσκεται σε τράπεζα κρυοσυντήρησης.

Αγνοια του νόμου

Οι εφέτες έλαβαν υπόψη τους τις προσπάθειες που έκανε το ζευγάρι να αποκτήσει παιδί, την έγγραφη συναίνεση του συζύγου, αλλά και την άγνοια του νόμου. Ετσι αποφάνθηκε ότι «η αίτηση δεν έπασχε από έλλειψη νομιμότητας και έπρεπε να γίνει δεκτή», δίνοντας τέλος στην αγωνία της γυναίκας, που περίμενε αυτή την απόφαση από τον Μάιο του 2016, όταν είχε υποβάλει την αίτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα