«Παγίδες» του στόματος

ΥΓΕΙΑ«Παγίδες» του στόματοςΠαρασκευή, Οκτώβριος 5, 2018 - 19:41

❱❱ «Καμπανάκι» των ειδικών για τους ηλικιωμένους που δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο

«Το στόμα είναι ο καθρέφτης του σώματος» λένε οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι οι ηλικιωμένοι εγκαταλείπουν τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής τους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Δυστυχώς οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έλεγχο και δεν βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες στη συνολική υγεία τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ασθένειες του στόματος, όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, η ξηροστομία, συνδέονται με καρδιακά προβλήματα και παθήσεις των πνευμόνων.

Η εμφάνιση έλκους

Επίσης, η περιοδοντική νόσος έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνους στο πάγκρεας και γαστρεντερικούς καρκίνους, ενώ στην κακή στοματική υγεία οφείλονται η αύξηση των τιμών του σακχάρου και η εμφάνιση έλκους στο στομάχι. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας (1 Οκτωβρίου), τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ) στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε ηλικιωμένους, καθώς και στα παιδιά, στα εγγόνια τους ή σε άτομα που τους φροντίζουν: «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού. Το στόμα που διατηρείται υγιές μέχρι την προχωρημένη ηλικία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για ένα σώμα υγιές». Σήμερα πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους το 2050 θα πλησιάσει το 1/3 του πληθυσμού.

«Οι συγγενείς, τα παιδιά και τα εγγόνια των ηλικιωμένων, αλλά και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα κάθε μέρα ή, αν έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες, να τις φροντίζουν σε καθημερινή βάση» αναφέρει η πρόεδρος του ΟΣΠ Μαρία Μενενάκου και συνεχίζει: «Αν κατανοήσουμε τους κινδύνους για τη στοματική υγεία που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου και δράσουμε προληπτικά, μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια και το στόμα για μία ολόκληρη ζωή».

Keywords