Οι χρυσές μπίζνες του Λου Κολλάκη στην Ελβετία

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟι χρυσές μπίζνες του Λου Κολλάκη στην ΕλβετίαΚυριακή, Αύγουστος 31, 2014 - 13:00

Χρυσές business φαίνεται πως κάνει ο Ελληνας εφοπλιστής Λου Κολλάκης στην Ελβετία. Οχι, δεν πρόκειται για την εμπλοκή του στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», στην οποία το όνομά του φιγουράρει μαζί με άλλων Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται για τις δουλειές που κάνει τις τελευταίες εβδομάδες με τον Ιταλό κροίσο Gianlouigi Aponte, ιδιοκτήτη του δεύτερου μεγαλύτερου ναυτιλιακού ομίλου πλοίων μεταφοράς

εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, της Mediterranean Shipping Company S.A., γνωστής και από την εμπλοκή της με τον Πειραιά.

Το mega yacht

Ο ακριβοθώρητος Ελληνας εφοπλιστής με το 47μετρο mega yacht «Lady Dee» αγοράζει γερμανικά πλοία για... λογαριασμό του Aponte από γερμανικές χρεοκοπημένες ναυτιλιακές, καθώς τα μισθώνει αμέσως στη Mediterranean Shipping Company S.A. Καλές αγοραπωλησίες που του εξασφαλίζουν υψηλή ρευστότητα από τις μελλοντικές ταμειακές ροές, αλλά όχι ακριβώς και η πεμπτουσία του εφοπλισμού, σχολιάζουν κάποιοι κακεντρεχείς. Η αλήθεια είναι ότι η εμπλοκή του Λου Κολλάκη στη «λίστα Λαγκάρντ», ο φυλακισμένος για απάτη στη Βρετανία ανιψιός του και ο φθόνος για την περιουσία του έχουν κληροδοτήσει στον Οινουσσιώτη εφοπλιστή πολλούς άσπονδους φίλους.

Η MSC του Aponte έχει ήδη μισθώσει έξι πλοία της Chartworld του Κολλάκη, τα τελευταία εκ των οποίων αγοράστηκαν από τη γερμανική Alpha Ship. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο από τα τελευταία τρία, το «Pluto» και το «Uranus», αγοράστηκαν από τον Λου αντί 10.000.000 ευρώ και τα δύο, τίμημα που είναι κοντά στην αξία τους για παλιοσίδερα. Δηλαδή με ελάχιστο κεφάλαιο εισπράττει «μάχιμους» ναύλους. Βέβαια τα δύο ηλικιωμένα αυτά καράβια του 1998 πέρασαν πρώτα από την Τουρκία για επισκευές στα εκεί ναυπηγεία.

Δραστήριος το τελευταίο διάστημα στις αγοραπωλησίες πλοίων, τόσο από τη δευτερογενή αγορά όσο και από τα ναυπηγεία της Κίνας και επωφελούμενος από τις κινεζικές χρηματοδοτήσεις και τις χαμηλές τιμές των assets, εκτιμάται ότι έχει τοποθετηθεί καλά στο εν εξελίξει asset play των Ελλήνων εφοπλιστών κατά την κρίση. Εχει αγοράσει φτηνά και περιμένει να πουλήσει ακριβά.

Ανάλογες κινήσεις έχει κάνει και στο παρελθόν. Χαρακτηριστική η διεκδίκηση του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της βουλγαρικής κρατικής ναυτιλιακής Navigation Maritime Bulgare και κυρίως το deal με την αμερικανική Chiquita. Το 2007 ο Λου αγόρασε αντί 227.000.000 δολαρίων δώδεκα πλοία του στόλου πλοίων-ψυγείων της Chiquita. Εγινε έτσι ο αποκλειστικός προμηθευτής - μεταφορέας της Chiquita για τα φορτία της, όπως οι μπανάνες προς την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, εξασφαλίζοντας μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα που τον προστάτεψαν από την κατάρρευση των ναύλων από τα τέλη του 2008 και μετά.

Σε λέσχες

Η ρευστότητά του Λου θεωρείται παροιμιώδης στους κύκλους του, ενώ είναι επίσης από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης. Θεωρείται επίσης εκ των κυρίαρχων παραγόντων στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς και την ασκούσα δυσανάλογα μεγάλη της δημοσιότητάς της επιρροή Αθηναϊκή Λέσχη. Παίζει τένις -είναι μέλος του βρετανικού Queens Tennis Club- αλλά και μπριτζ ολυμπιακού επιπέδου, ενώ του αρέσει να περνά τα καλοκαιρία στο ολοκαίνουργιο 47μετρο mega yacht του «Lady Dee» (από το όνομα της συζύγου του, Ντι Κολλάκη) το οποίο μοιράζει τους πλόες του μεταξύ Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού. Το «Lady Dee» βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στις Σπέτσες, στο Πόρτο Χέλι, στην Υδρα και στον Πόρο.

Ο Λου είναι ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας της τρίτης γενιάς Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου της ομώνυμης οικογένειας. Εχοντας επιστρέψει από τη Βρετανία μόνιμα στην Ελλάδα το 1992 έχει διαχωρίσει πλήρως τα συμφέροντά του από αυτά του μεγαλύτερου αδελφού του Μιχάλη και δουλεύει μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Γιώργο. Λέγεται πως εδώ και δεκαετίες έχει αποξενωθεί τόσο από τον καταδικασθέντα για απάτη στη Βρετανία ανιψιό του Στέφανο Κολλάκη, γνωστό ως Αχιλλέα Καλλάκη, όσο και από τον πατέρα του τελευταίου, τον Μιχάλη. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Λου, ο Μιχάλης, έχει αλλάξει ρότα από τα άλλα δύο αδέλφια του από το 1974, οπότε συνέχισε να δραστηριοποιείται μόνος του.

Ο Λου είδε τη φήμη του να διακυβεύεται την προηγούμενη διετία, όταν το Κακουργιοδικείο του Σαουθγουόρκ στη Βρετανία έστειλε πίσω από τα κάγκελα τον ανιψιό του Αχιλλέα Καλλάκη κρίνοντάς τον ένοχο για εξαπάτηση τραπεζών. Ο άλλοτε «άρχοντας» του λονδρέζικου real estate, που κατάφερε μαζί με τον συνεταίρο του -επίσης κατάδικος πλέον- Αλεξάντερ Γουίλιαμ να «αρπάξει» με ψευδή στοιχεία και εγγυήσεις τραπεζικά δάνεια ύψους 922.000.000 ευρώ, κάθισε στο σκαμνί σε μια δίκη που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 με τις απαγγελίες των ποινών από τον πρόεδρο της έδρας.

Ο Βρετανός δικαστής καταδίκασε σε επτά χρόνια κάθειρξη για απάτη τον 45χρονο σήμερα επιχειρηματία Αχιλλέα Καλλάκη και σε κάθειρξη πέντε ετών τον συγκατηγορούμενο του Αλεξάντερ Γουίλιαμ για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ετυμηγορία του ο δικαστής Αντριου Γκόιμερ επέρριψε ευθύνες και στις τράπεζες Allied Irish Bank και Bank of Scotland, καθώς -όπως αποδείχτηκε από τις έρευνες- δεν προέβησαν στους κατάλληλους ελέγχους.

Η ένδειξη

Κάποιοι λένε ότι ο καταδικασθείς είχε αλλάξει το όνομά του από Κολλάκης σε Καλλάκης μετά την αντιπαράθεση με τους συγγενείς του, καθώς οι τελευταίοι δεν επικροτούσαν την πορεία που ακολουθούσε... Ο Λου και η σύζυγός του Αναστασία έχουν όμως εμπλακεί αυτοπροσώπως και στη δίκη για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000, για το οποίο έχουν κατηγορηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λου χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των Ελλήνων και ξένων ομολόγων του και εκλέγεται επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Κρατάει χαμηλούς τόνους, πλην όμως η παρουσία του ονόματός του στη διαβόητη «λίστα Λαγκάρντ» των Ελλήνων με μεγάλες καταθέσεις στην HSBC, στην Ελβετία, του πρόσφερε πρόσθετη αρνητική δημοσιότητα τα τελευταία λίγα έτη. Το όνομά του ακούστηκε και ως ενδιαφερόμενο στον διαγωνισμό για την πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, του ξενοδοχείου-ορόσημο που πούλησε τελικά η Εθνική Τράπεζα σε κοινοπραξία Αράβων - Τούρκων.

Στο πλευρό πληγέντων από το τσουνάμι

O Λου και ο αδελφός του Γιώργος δίνουν μεγάλη σημασία στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. «Χρυσή στιγμή», η κίνηση στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μετά το τσουνάμι που χτύπησε πολλές ασιατικές χώρες, οπότε προέβη σε δωρεάν διάθεση ενός κρουαζιερόπλοιού του, που πήγε στην ιδιαίτερα πληγείσα από τις φυσικές καταστροφές Σρι Λάνκα για να περιθάλψει κατοίκους που είχαν πληγεί από το τσουνάμι. Η συγκεκριμένη κίνηση του χάρισε μια παρασημοφόρηση (Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος) από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Προεδρεύει επίσης σε οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας, τους οποίους ενισχύει οικονομικά, ενώ από το 2000 η οικογένειά του έχει ιδρύσει το Ιδρυμα «Στέφανος Κολλάκης», το οποίο μέχρι σήμερα έχει καταγράψει σημαντικό κοινωφελές έργο, με δωρεές -μεταξύ άλλων- στο Ασκληπιείο Βούλας και στον δήμο Βάρης - Βουλιαγμένης - Βούλας.

Η κουμπαριά με τον Τσαβλίρη και η ναυμαχία με κρουαζιερόπλοια

Κατάγεται από τις Οινούσσες της Χίου. Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1948 στη Βρετανία από τους Στέφανο και Ασπασία Καλαμωτούση. Εχει πέντε παιδιά, εκ των οποίων το ένα κορίτσι - είναι το μόνο που δεν ασχολείται με τη ναυτιλία, μια και ακολούθησε τα μονοπάτια της τέχνης. Ο παππούς του είναι ο Μιχαήλ Κολλάκης, ιδιοκτήτης ιστιοφόρων του 19ου αιώνα, τον οποίο διαδέχθηκαν ο πατέρας του Λου, ο Στέφανος (1911-1994), και ο θείος του Παντελής (1906-1965). Ο Λου είναι στενός φίλος και κουμπάρος με τον Γιώργο Τσαβλίρη, μιας εκ των ισχυρότερων εφοπλιστικών οικογενειών στα πλοία διάσωσης, και εκτός από μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι επίσης επικεφαλής σε Protection & Indemnity Club της ποντοπόρου (North of England, SKULD, Liverpool & London).

Τα ναυτιλιακά του συμφέροντα εκτείνονται σε πολλούς τομείς της, με ναυαρχίδα την εταιρεία Chartworld Shipping Corporation. Ελέγχει στόλο δεκάδων ποντοπόρων, τόσο δεξαμενόπλοιων και φορτηγών όσο και πλοίων-ψυγείων, αλλά και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ άλλα εταιρικά του οχήματα έχουν επεκταθεί και στην κρουαζιέρα (Majesty Cruises και Classic Monarch Cruises), χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Επιθετικός επιχειρηματίας, έχει προβεί σε μεγάλες εξαγορές en bloc ανταγωνιστικών στόλων αλλά και σε συνεργασίες με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, όπως ο Ανδρέας Ποταμιάνος, με τον οποίο έστησε την Classic Monarch Cruises για να αντιπαρατεθούν στους Κωστάκη Λοΐζου και Στέλιο Χατζηιωάννου, χωρίς όμως επιτυχία. Τα δύο εναπομείναντα από το εγχείρημα κρουαζιερόπλοια ναυλώθηκαν αργότερα στην τουρκική Apex Tur. Πέρυσι μάλιστα το «Ocean Countess» πήρε φωτιά.

Keywords
ελβετια, εταιρική κοινωνική ευθύνη, εθνικη τραπεζα, business, πειραιας, mega, yacht, lady, ανιψιός, msc, alpha, ship, play, navigation, deal, chiquita, εγινε, επιρροή, queens, tennis, μπριτζ, ολυμπιακος, υδρα, ελλαδα, τραπεζες, real, scotland, hsbc, ιδρυμα, club, england, liverpool, london, εταιρεία, cruises, classic, ocean, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, φωτια, λιστα λαγκαρντ, τραπεζα πειραιως, alpha bank, χωρες, δανεια, δωρεαν, εθνικη, οροσημο, πειραιως, σπετσες, σρι λανκα, υδρα, alpha, hsbc, mega, msc, real, αγορα, αυγουστος, αμερικη, ανιψιός, ασκληπιειο βουλας, αχιλλεα, εβδομαδες, βορεια, βορεια αμερικη, γερμανικα, γουιλιαμ, διαστημα, δικη, δωδεκα, εγινε, εγχειρημα, ευρω, εξι, επιρροή, επτα, επιτυχια, ερευνες, εταιρεία, εταιρική κοινωνική ευθύνη, ετη, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εφοπλιστης, υποθεση, ιδρυμα, καγκελα, κεφαλαιο, κινηση, κρουαζιερα, κρουαζιεροπλοια, λεσχη, μπριτζ, ναυτικο, ναυτιλια, οινουσσες, οικογενεια, ονομα, οχηματα, παιδια, πεμπτουσια, πλοια, πορτο χελι, ροες, ροτα, σειρα, τουρκια, τρια, τσουναμι, υψηλη, φθονος, φημη, χελι, business, chiquita, classic, club, queens, cruises, deal, δουλειες, england, ship, ιδιαιτερα, liverpool, navigation, play, πληροφοριες, πωληση, θειος, scotland, tennis, τραπεζα, ξεκινησε, yacht
Τυχαία Θέματα