Ο καρδιοκατακτητής και το παλάτι του σεΐχη!

SHOWBIZΟ καρδιοκατακτητής και το παλάτι του σεΐχη!Σάββατο, Μάιος 17, 2014 - 13:30

Επιτυχημένος, αμφιλεγόμενος, διαπλεκόμενος, γυναικάς, βαθύπλουτος, εστέτ. Χαρακτηρισμοί που ακούγονται όλοι για τον αιγυπτιώτη αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη. Γεγονός όμως είναι ότι το σχεδιαστικό του αποτύπωμα είναι πλέον εμφανές στο σύνολο των βορείων προαστίων και όχι μόνο. Κι ενώ η συζήτηση για την αισθητική του χωράει πολλή κουβέντα, η ικανότητά του να παίρνει μεγάλες δουλειές είναι δεδομένη.

Μπαίνει έτσι τώρα και στα μεγάλα ιδιωτικά έργα των Αράβων στην Ελλάδα, καθώς έχει αναλάβει να φτιάξει το παλάτι το εμίρη του Κατάρ στην Οξιά, το νησί του Ιονίου που το έχει αγοράσει η βασιλική οικογένεια του πλουσίου σε φυσικό αέριο κράτους του Περσικού κόλπου. Και κάποιοι λένε τώρα με κακεντρέχεια ότι έχει αρχίσει να φέρεται και ο ίδιος ως εμίρης. Το χαμηλό προφίλ άλλωστε δεν ήταν ποτέ η στάση επιλογής του. Και οι χειροκροτητές, πολλοί. Οι ταμπέλες με την επωνυμία του αρχιτεκτονικού του γραφείου έμπαιναν πάντοτε φαρδιές πλατιές στα γιαπιά στην Εκάλη, στην Πολιτεία και το Παλιό Ψυχικό.

Φιλόδοξοι

Προβολή που δεν μπορεί παρά να την επιδίωκε τόσο αυτός όσο και οι φιλόδοξοι και ενίοτε επιδειξιμανείς πελάτες του, λένε ορισμένοι ανταγωνιστές του. Πολλοί ιδιόκτητες των αρχιτεκτονημάτων του μάλιστα τις άφηναν και για καιρό μετά την περάτωση των εργασιών. Τέτοια είναι η λάμψη που θεωρείται ότι προσδίδει το όνομα του Αγιοστρατίτη.

Καλώς ή κακώς, για πολλούς ο Αγιοστρατίτης αποτελεί σύμβολο του νεοπλουτισμού και συνώνυμο των υπερβολών της προηγουμένης δεκαετίας, που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή της κατάσταση. «Οχι ότι φταίει ο ίδιος. Αυτός απλώς καρπώθηκε την άπλετη χρηματοδότηση προς κάθε τυχάρπαστο και μη που παρείχαν οι τράπεζες στην αγορά ακινήτων» αναφέρει Ελληνας τραπεζίτης που μιλάει για πολλά μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, τα οποία χορηγήθηκαν για τέτοιες κατοικίες.

Μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και γνώστης της αραβικής γλώσσας, έχει κατασκευάσει «αμέτρητα», όπως δηλώνει στην επίσημη ιστοσελίδα του, projects στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη Σαουδική Αραβία, στη γενέτειρά του Αίγυπτο και στο Κατάρ. Τώρα η προσοχή του έχει στραφεί στην τελευταία μεγάλη δουλειά που εξασφάλισε από τη βασιλική οικογένεια αλ Θανί του Κατάρ. Το επενδυτικό σχέδιο του εμίρη, ο οποίος αγόρασε πέρσι το νησί αντί 5.600.000 ευρώ, παρουσιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του aa Associates/Στέλιος Αγιοστρατίτης & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Μηχανικοί ΕΠΕ στην Ντόχα στην PIMARA Α.Ε., την εταιρεία της βασιλικής οικογένειας.

Το σχέδιο

Το αναπτυξιακό - αρχιτεκτονικό σχέδιο τιτλοφορείται «Oxia Art Island» και λέγεται ότι θα κοστίσει έως και 300.000.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως καθοριστικός παράγοντας για οτιδήποτε συμβεί στην Οξιά είναι η σιδηρά κυρία της βασιλικής οικογένειας Μοζάχ μπιντ Νασέρ αλ Μισνέντ, γυναίκα του τέως και μητέρα του νυν.

Οι εμίρηδες θέλουν σε δύο με τρία χρόνια να είναι έτοιμο το νησί τους, καθότι πρέπει να έχει επιλεγεί, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, και για τη «συνταξιοδότηση» του μέχρι πριν από ένα χρόνο μονάρχη, του σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, πατέρα του σημερινού, μόλις 33χρονου εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί. Επειδή όμως το νησί προστατεύεται από τη Συνθήκη Natura, για να προχωρήσουν οι εργασίες θα πρέπει να εξασφαλίσει καθεστώς Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), κάτι που απαιτεί πολιτική απόφαση... Δυσκολίες στις οποίες πρέπει να είναι συνηθισμένος ο Στέλιος Αγιοστρατίτης, λένε με κακεντρέχεια κάποιοι στην αγορά. Τονίζουν δε πως οι επαγγελματικές του σχέσεις τον έχουν εξοικειώσει με ουκ ολίγους ισχυρούς και θυμίζουν -μεταξύ άλλων- την προσπαθειά του να αποκτήσει σχέσεις με την ΑΕΚ, για το γήπεδο της οποίας είχε κάνει μελέτη, αλλά φαίνεται ότι δεν τα βρήκε τελικά με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Εξαιρετικές είναι όμως οι σχέσεις του με πολλούς σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, που ελέγχει την Dimand, η οποία στις αρχές του 2013 έκλεισε ένα από τα ακριβότερα αλλά και πιο περιεργα deals πουλώντας αντί 119.000.000 ευρώ στην Εθνική Πανγαία το κτίριο που κατασκεύασε και μίσθωσε στην Cosmote, στην Παιανία.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είχε εμπλακεί παλαιότερα και στο νέο γήπεδο«Γ. Καραϊσκάκης», μετά τη γνωριμία του με τον Στέλιο Αγιοστρατίτη που τον έφερε σε επαφή με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Εξάλλου ο Ανδριόπουλος είχε ενεργή συμμετοχή και στην κατασκευή του γηπέδου της Λάρισας, ενώ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων στο θέμα της διπλής ανάπλασης Βοτανικού και Λεωφόρου, η οποία τελικά «πάγωσε».

Οι συνεργάτες

Στους πελάτες και συνεργάτες του αρχιτεκτονικού γραφείου του Στέλιου Αγιοστρατίτη περιλαμβάνονται επίσης η γερμανική HOCHTIEF, o όμιλος AKTOR, συμφερόντων Μπόμπολα, η J&P Αβαξ των Ιωάννου, η INTRAKAT του ομίλου Κόκκαλη, η TERNA S.A. συμφερόντων Γ. Περιστέρη και η αιγυπτιακή ORASCOM του πρώην μεγαλομετόχου της Wind, γνωστότερου για τα πάρτι του στη Μύκονο, Naguib Sawiris.

Τα διαμάντια στην κυρία από το... ελικόπτερο

Ούτε όμως η προσωπική του ζωή μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Στέλιος Αγιοστρατίτης φέρεται να είναι πλέον με νέα σύντροφο έχοντας αφήσει πίσω, όπως ακούγεται, και την πέμπτη κατά σειρά σύζυγό του Ερρικα. Και οι ιστορίες για τις κυρίες που γοήτευσε στη διαδρομή του είναι πολλές. Χαρακτηριστικότερη ίσως όλων, αυτή που τον θέλει να έχει «κλέψει» τη σύντροφο Ελληνα εφοπλιστή, ο οποίος για να την κερδίσει πίσω έφτασε να της πετά δαχτυλίδια από ελικόπτερο σε ιδιωτική πισίνα όπου αυτή χαλάρωνε μαζί με τον Στέλιο!

Πριν από λίγα χρόνια ο Στέλιος μονοπώλησε την προσοχή των κοσμικών στηλών και για την υψηλότατου προφίλ κόντρα με μία εκ των πρώην συζύγων του, την Ερση Σκουτεροπούλου. Οι δυο τους βρίσκονταν σε διάσταση και έτσι δεν είχε πρόβλημα να ζει με άλλη γυναίκα, με την οποία έκανε άλλωστε και παιδιά.

Οι βόλτες στο Ιόνιο

Στο αρχιτεκτονικό του γραφείο ο Στέλιος Αγιοστρατίτης έχει κοντά του τον γιο του Ανδρέα, αν κρίνει κανείς από το προφίλ της εταιρείας του στο διαδίκτυο. Εχει όμως και άλλα παιδιά, μεταξύ των οποίων ο Θοδωρής και ο Πάγκος Αγιοστρατίτης. Το σκάφος του, με το οποίο έχει φωτογραφηθεί πολλάκις στο Ιόνιο (και όχι μόνο), έφερε το όνομα της εκ των συζύγων του Ερρικας. Ομως το τελευταίο -αρκετό- διάστημα ο αρχιτέκτονας κυκλοφορεί με τη Φαίη Χουρμουζιάδη. Τον συνοδεύει παντού. Από δεξιώσεις σε πρεσβείες έως σε μπαλέτα στην Εθνική Λυρική Σκηνή. «Φαίνεται πως η μονιμότητα των σχέσεων είναι κάτι που τον κουράζει» αναφέρουν κάποιες κοσμικές κυρίες. Και ίσως αυτό να ισχύει για τις γυναίκες της ζωής του, όχι όμως και για τους φίλους του, επαγγελματικούς και προσωπικούς.

Θεωρείται στενός φίλος με την οικογένεια του Σωκράτη και της Ελένης Κόκκαλη και συνδέεται μαζί τους με σχέση χρόνων. Η κατασκευαστική εταιρεία του Κόκκαλη, η INTRAKAT, έχει αναλάβει πολλά από τα έργα που έχει σχεδιάσει. Ενα εξ αυτών είναι και το «Blue Riviera Levendi» λίγο έξω από τα Καμένα Βούρλα, το οποίο προσπαθεί εναγωνίως να εκμεταλλευτεί πλέον, μεσούσης της κρίσης, η ιδιοκτήτριά του Ρούλα Λεβέντη.

Keywords
το νησι, ελλαδα, τραπεζες, αιγυπτος, επε, εταιρεία, art, island, natura, ΑΕΚ, περιεργα, deals, cosmote, συμμετοχή, hochtief, αβαξ, wind, μυκονος, νέα, ερρικα, ερση, μονιμοτητα, blue, παραιτηση λεβεντη, εθνικη τραπεζα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2013, σχεδιο αθηνα, οξια, σιδηρα κυρια, εθνικη λυρικη σκηνη, αβαξ, γυναικα, δουλεια, εθνικη, θεμα, ιονιο, κοντρα, λυρικη σκηνη, μητερα, νησι, περιεργα, σημερινη, φυσικο αεριο, αγορα, αισθητικη, αξιζει, βαλκανια, γεγονος, γηπεδο, γνωριμια, δαχτυλιδια, διαστημα, διαδικτυο, ευρω, εργα, ενιοτε, επε, ερρικα, ερση, εταιρεία, ετοιμο, ευρωπη, ζωη, ζωης, ισχυει, θοδωρης, ιωαννου, καμενα βουρλα, καταρ, κυρια, κτιριο, λαμψη, λυρικη, μαιος, νασερ, ομιλος, οικογενεια, ονομα, παιδια, πεμπτη, πισινα, πολιτεια, σαουδικη αραβια, συζητηση, συζυγο, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, τεως, τρια, φυσικο, φταιει, ψυχικο, art, deals, δεξιωσεις, δημητρης, δουλειες, hochtief, μελετη, μυκονο, natura, πληροφοριες, σκηνη
Τυχαία Θέματα