Μαρία Θέμελη: Το πιο «έξυπνο κεφάλι» της Ολλανδίας είναι από την Πάτρα

17:56 3/1/2018 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΜαρία Θέμελη: Το πιο «έξυπνο κεφάλι» της Ολλανδίας είναι από την ΠάτραΤετάρτη, Ιανουάριος 3, 2018 - 17:56

❱❱ Στο πιο... «Εξυπνο κεφάλι» της Ολλανδίας αναδείχθηκε η Ελληνίδα γιατρός και ερευνήτρια Μαρία Θέμελη, που θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της ανοσοθεραπείας του καρκίνου!

Η νεαρή επιστήμονας με καταγωγή από την Πάτρα έλαβε πρόσφατα τον τίτλο της καλύτερης

γυναίκας επιστήμονα στην Ολλανδία, σε διαγωνισμό του επιστημονικού περιοδικού «VIVA» με τίτλο «Εξυπνα κεφάλια», κάνοντας υπερήφανη όχι μόνο τη γενέτειρά της αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια, που εργάζεται στο VUmc Amsterdam (Free University of Amsterdam Medical Center), κατόρθωσε να αναπτύξει μια μέθοδο για την καταπολέμηση του καρκίνου με λεμφοκύτταρα, χρησιμοποιώντας ως πηγή πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Μάλιστα, η μέθοδός της έχει κατοχυρωθεί με πατέντα.

Εχοντας αποφοιτήσει πρώτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η Μαρία Θέμελη εκπόνησε στη συνέχεια διδακτορική διατριβή στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων και έλαβε μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη. Εκεί μελέτησε τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και τις κλινικές εφαρμογές της ανοσοθεραπείας με λεμφοκύτταρα, τα επονομαζόμενα CAR-T, και σύντομα η δουλειά της οδήγησε σε ανακαλύψεις με υψηλό αντίκτυπο στον τομέα της ανοσοθεραπείας.

Η δυναμική Ελληνίδα που ζει πλέον μόνιμα στο Αμστερνταμ, έχοντας πάρει πρόσφατα θέση επίκουρης καθηγήτριας στο τμήμα Αιματολογίας στο VUmc Cancer Center, έχει λάβει πολλές διακρίσεις για το έργο της. Μεταξύ αυτών, η υποτροφία Druckenmiller από το New York Stem Cell Foundation και η υποτροφία Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Προσωπικά, εφόσον δεν μπορώ να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα, θα ήθελα τουλάχιστον να μεταφέρω τις γνώσεις που απέκτησα» σχολιάζει η κυρία Θέμελη.

Μαρία ΘέμεληΠαράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα