Ιωάννα Προκοπίου: Πρόσω ολοταχώς για το δικό της success story

SHOWBIZΙωάννα Προκοπίου: Πρόσω ολοταχώς για το δικό της success storyΔευτέρα, Ιούλιος 17, 2017 - 13:51

Η Ιωάννα Προκοπίου είναι η δεύτερη από τις τέσσερις κόρες του 70χρονου μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Η Ιωάννα είναι παντρεμένη από το 2010 με τον Γιάννη Καΐρη, επίσης εφοπλιστή, αλλά με τη δική του εταιρία, την Kairis Brothers.

Ομως ο στόλος των δύο αυτών ανδρών, περί τα 100 πλοία, δεν φαίνεται να της αρκεί... Ετσι, έπειτα από χρόνια στο πλευρό του μπαμπά και του συζύγου, αποφάσισε να

κάνει το δικό της κουμάντο. Αυτό δεν είναι νέο. Είδηση, όμως, είναι ότι η Ιωάννα ανοίγεται τώρα στις μεγάλες δουλειές.

Διευρύνει το αντικείμενό της από τα φορτηγά στα μεγάλα δεξαμενόπλοια μέσω της ναυτιλιακής της Prominence Maritime. Στην πιο μεγάλη μέχρι στιγμής «χαρτωσιά» της, εξαγόρασε το ιαπωνικής ναυπήγησης (κάτι σαν να λέμε γερμανικό αυτοκίνητο) πολύ μεγάλο δεξαμενόπλοιο (VLCC) «Taizan» (χωρητικότητας 300.405 dwt του 2002) αντί 15.000.000 δολαρίων από τη Nippon Yusen Kaisha.

Η Prominence Maritime ιδρύθηκε τον ίδιο χρόνο με αυτόν που παντρεύτηκε. Κάποιοι λένε ότι είναι «προίκα», άλλοι λένε ότι είναι κοινοπραξία με τον άνδρα της. Το σίγουρο είναι πάντως ότι αμφότεροι όσοι τα λένε αυτά υποτιμούν την Ιωάννα, που θα αφήσει το δικό της στίγμα στον διεθνή ναυτιλιακό χάρτη. Σπουδές, μυαλό και σπουδαία εμπειρία δίπλα σε έναν τρανό πατέρα την έχουν προικίσει όχι μόνον με χρήμα, αλλά κυρίως με γνώση. Ωστόσο, εδώ και καιρό έχει ασχοληθεί και με τα κοινά, είτε από το μετερίζι της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είτε από την εταιρία Συν-Ενωσις, την εταιρία κοινωφελούς προσφοράς της ένωσης, της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Η Ιωάννα Γ. Προκοπίου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Bath το 2000, με πτυχίο Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής. Μετά το πανεπιστήμιο συνέχισε τις σπουδές της και απέκτησε μάστερ (MSc) από το City University στα Ναυτιλιακά, στο Εμπόριο και στις Χρηματοδοτήσεις, το γνωστό μάστερ του Γραμμένου από το οποίο έχουν περάσει πια εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες Ελληνες (και ξένοι) εφοπλιστές και στελέχη της ποντοπόρου.

Το 2003, έπειτα από πρακτική άσκηση στο Sernavimar στη Ρώμη και την Poten & Partners στη Νέα Υόρκη, προσχώρησε στην Dynacom Tankers Management Ltd του πατέρα της, που έχει έδρα στη Γλυφάδα. Το 2010, έπειτα από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της διεύθυνσης αγοραπωλησιών της Dynacom, δημιούργησε την Prominence Maritime S.A. Εκτός από τα παραπάνω, η Ιωάννα επιβλέπει και τις δραστηριότητες της Sea Traders S.A., η οποία διαχειρίζεται πλοία μεταφοράς φορτίου χύδην. Η Ιωάννα ασχολείται, επίσης, ενεργά με την ανάπτυξη ακινήτων, το χόμπι του μπαμπά, ο οποίος έχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια κορυφαίων ακινήτων στη Μεσόγειο και όχι μόνον.

Οταν η Ιωάννα παντρεύτηκε με τον Γιώργο Καΐρη, ήταν ένας από εκείνους τους μυθικούς γάμους. Οι νεόνυμφοι με τους γονείς τους δεξιώθηκαν τους περίπου 600 προσκεκλημένους τους σε μια ιδιόκτητη περιοχή κοντά στη Σταμάτα. Το σκηνικό μέσα στο κτήμα έμοιαζε με αυτά των παιδικών παραμυθιών, έγραφαν τότε οι λιγοστές κοσμικές στήλες που μπόρεσαν να μάθουν λεπτομέρειες. Το catering ήταν του Ρlatis Gastronomie και τα σερβίτσια από πορσελάνη, ασήμι και παντού άστραφταν από το φως των αμέτρητων κεριών.

Ο Γιώργος Προκοπίου έχει δηλώσει ότι κατά την τελευταία δεκαετία έχει παραγγείλει σε 12 διαφορετικά ναυπηγεία στην Κίνα, στην Ιαπωνία και την Κορέα περισσότερα από 100 καράβια, που του κόστισαν περισσότερα από 8 δισ. δολάρια και ανάλογα δάνεια. Στην αγορά εκτιμάται ότι έχει αγοράσει και ξαναπουλήσει υπερδιπλάσιο αριθμό μεταχειρισμένων. Το πρώτο του το αγόρασε το 1971.

«Ελπίζω οι κόρες και οι εγγονές μου να συνεχίσουν το έργο μου»

Στον όμιλο Προκοπίου εργάζονται και οι τέσσερις κόρες που απέκτησε με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα. Η πρωτότοκη Ελίζα, που είναι παντρεμένη με τον Νίκο Χρισσάκη, ασχολείται με τη φορτηγό ναυτιλία και η Μαρίνα, η τρίτη κόρη, που είναι παντρεμένη με τον επικεφαλής της εισηγμένης του Προκοπίου στη Wall Dynagas LNG Partners, τον Τόνι Λόριντζεν, ασχολείται με τα δεξαμενόπλοια. Η μικρότερη από τις τέσσερις, η 22χρονη Μαρία-Ελένη, ασχολείται με το οικονομικό σκέλος, μια που οι σπουδές της ήταν στα Οικονομικά και μάλιστα στο διακεκριμένο πανεπιστήμιο της Ιταλίας Μποκόνι. Στις εταιρίες του Προκοπίου λέγεται ότι εργάζονται συνολικά, στη θάλασσα και στα γραφεία, 5.000 άτομα.

«Ελπίζω οι κόρες και οι εγγονές μου να συνεχίσουν το έργο μου» εκμυστηρεύεται ο Γιώργος Προκοπίου συχνά σε κοντινούς του ανθρώπους . Για να δούμε λοιπόν πώς θα τα πάει η Ιωάννα, που, αν και δεύτερη, ξεκίνησε πρώτη.

Από το ξύλινο καραβάκι στο εβδομηντάμετρο «Nomad»

Ο Γιώργος Προκοπίου, γέννημα θρέμμα Γλυφαδιώτης, έχει δηλώσει ότι όταν ήταν 6 ετών έφτιαξε από ένα μαδέρι ένα μικρό πλοίο.

«Οταν το έβαλα στη θάλασσα, στην παραλία της Γλυφάδας, και το οδήγησαν τα κύματα, ένιωσα υπέροχα. Από τότε ήξερα τι θα κάνω». Σήμερα, εκεί όπου έφτασε το καραβάκι του αγκυροβολεί όλον τον χειμώνα το ένα από τα mega yacht του, το εβδομηντάμετρο «Nomad».

Εχει δε αγοράσει τη συντριπτική πλειονότητα των σπιτιών και των γραφείων στην ακτογραμμή της Γλυφάδας.


Ιωάννα ΠροκοπίουΠαράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα