Η σύζυγος «τσάρου» η Ιντιάνα Τζόουνς των εικαστικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ σύζυγος «τσάρου» η Ιντιάνα Τζόουνς των εικαστικώνΠέμπτη, Ιανουάριος 29, 2015 - 18:25

Μια όμορφη εικαστικός από μεγάλο... τζάκι στέκει στο πλευρό του νέου «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας. Η Δανάη Στράτου είναι ο άνθρωπος που γεμίζει με... χρώμα τη ζωή του Γιάνη Βαρουφάκη. Θυγατέρα του βιομηχάνου Φαίδωνα Στράτου, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την ιστορική Πειραϊκή - Πατραϊκή, και της γλύπτριας Ελένης Πόταγα - Στράτου, που θεωρείται ένας αληθινός θρύλος της σύγχρονης τέχνης,

η γαλανομάτα Δανάη μεγάλωσε στην Πλάκα μαζί με τις τέσσερις αδελφές της. Η ίδια ήταν αγοροκόριτσο και κατ' επέκταση εκείνη που έκανε τις περισσότερες σκανδαλιές. Λάτρευε να βοηθάει τον πατέρα της σε όλες τις αγορίστικες δουλειές και της άρεσε να κάνει ιππασία και να οδηγεί αυτοκίνητα, μηχανάκια, ακόμη και βάρκες.


Επηρεασμένη από τη μητέρα της και τους μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Μόραλης, που πήγαιναν στο σπίτι των γονιών της, έδειξε και εκείνη νωρίς την έφεσή της στα εικαστικά φτιάχνοντας μικρά γλυπτά και κατασκευές με τα υλικά που έβρισκε στο εργαστήριο της μητέρας της. Η επιλογή της λοιπόν να σπουδάσει Καλές Τέχνες στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου δεν έγινε τυχαία.


Το 1997, με τις αρχιτέκτονες Αλεξάνδρα Στράτου και Στέλλα Κωνσταντινίδη εγκατέστησαν ως μέλη της ομάδας DAST arteam το «Desert Breath», ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Land Art στον πλανήτη, που καλύπτει 100.000 τετραγωνικά μέτρα στην έρημο Σαχάρα. Το 1999 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 48η Biennale της Βενετίας και το 2012 είχε κάνει αίσθηση στους εικαστικούς κύκλους παρουσιάζοντας στην γκαλερί Ζουμπουλάκη την έκθεση με τα μαύρα κουτιά «It's time to open the black boxes!». Από το 2007 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Κάποιοι την αποκαλούν «Iντιάνα Τζόουνς της σύγχρονης τέχνης», μια και έχει θέσει κατά καιρούς τον εαυτό της σε κίνδυνο προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της. «Τους μεγαλύτερους κινδύνους τούς αντιμετώπισα στα ναρκοπέδια της Αιθιοπίας και στο Κόσοβο, όπου δεν υπάρχει κράτος και είναι πολύ εύκολο να σε απαγάγουν και να σε σκοτώσουν και κανείς να μη μάθει τίποτα.

Βρέθηκα σε αυτά τα μέρη με μια αγνή ματιά, είχα άγγελο και δεν έπαθα τίποτα» έχει αποκαλύψει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της, συμπληρώνοντας ότι το πάθος της γι' αυτή τη δουλειά είναι αυτό που την ωθεί να συνεχίσει. Μάλιστα, σε κάποιες από τις επικίνδυνες αποστολές είχε στο πλευρό της τον υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο πέρασε μερικά χρόνια και στο Οστιν του Τέξας, την περίοδο που εκείνος δίδασκε σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.


Το ζευγάρι γνωρίστηκε λίγους μήνες μετά τον χωρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη από την πρώτη σύζυγό του, η οποία ζει μόνιμα στην Αυστραλία μαζί με την κόρη τους Ξένια.

Η Δανάη έχει και εκείνη δύο παιδιά, τον Νικόλα και την Εσμεράλντα, η οποία είναι σκηνοθέτρια. Το μέρος που ηρεμεί τη Δανάη Στράτου και όπου ανοίγουν οι ορίζοντές της είναι η Αίγινα. Εκεί έχει φτιάξει και το ησυχαστήριό της, ένα υπέροχο σπίτι, όπου κάνει κάθε χρόνο διακοπές με την οικογένειά της. Κατά καιρούς την επισκέπτεται εκεί η καλή φίλη της, η γνωστή τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Ηλίας Μαραβέγιας

Keywords
Τυχαία Θέματα