Η ατζέντα Μητσοτάκη για τον δημόσιο τομέα

11:54 3/4/2014 - Πηγή: Espresso
ΠΟΛΙΤΙΚΗΗ ατζέντα Μητσοτάκη για τον δημόσιο τομέαΠέμπτη, Απρίλιος 3, 2014 - 11:45


Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει 12 προτεραιότητες για την εθνική στρατηγική «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014-2016» με στόχο την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Οι προτεραιότητες είναι:


1. Νέο οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης: Ολοκληρώνεται η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων. Οι μειώσεις δομών αγγίζουν το 40%.


2. Αξιολόγηση

ΝΠΙΔ: Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η καταγραφή και η αξιολόγηση -για πρώτη φορά- των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.


3. Ανάθεση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα: Εντοπίζονται υπηρεσίες που παρέχονται από το Δημόσιο με υψηλό κόστος και χαμηλή αποτελεσματικότητα και αξιολογούνται οι περιπτώσεις όπου η υπηρεσία μπορεί να παρέχεται από ιδιώτες με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη αποτελεσματικότητα.


4. Μείωση διοικητικών βαρών και απλούστευση διαδικασιών: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την άρση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας. Γίνεται μια πρωτοφανής χαρτογράφηση της νομοθεσίας, με τελικό στόχο τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά.


5. Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών: Η εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ γίνεται πλέον πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική.


6. Καλή νομοθέτηση: Τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο για τη μείωση της πολυνομίας και της κακονομίας.


7. Νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων: Πρώτη φορά θεσμοθετείται με τη συγκριτική αξιολόγηση ο προσδιορισμός των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας.


8. Μισθολόγιο: Σχεδιάζεται ο εξορθολογισμός του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.


9. Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο: Καταργείται η στείρα μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.), που αποτελούσε το κύριο και σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων. Ενεργοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις και οι δομημένες συνεντεύξεις.


10. Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας: Σχεδιάζεται ένα νέο, καινοτόμο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση.


11. Ενίσχυση πειθαρχικής ευθύνης: Αναβαθμίζονται και ενισχύονται τα ελεγκτικά σώματα. 2. Ανοιχτά διασυνδεδεμένα δεδομένα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα