Ερευνα-σοκ του ΑΠΘ! Ο αριθμός των κρουσμάτων στις 30 Σεπτεμβρίου μπορεί να φτάσει τα 11.500

15:45 3/8/2020 - Πηγή: Espresso

Τον κώδωνα του κινδύνου για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας, εάν δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, κρούουν μέσα από έρευνά τους εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Με δεδομένους τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, οι ροές ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων έχουν μειωθεί σε σχέση με το τέλος Ιουνίου και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου από 50 – 55 ημερησίως σε περίπου 10 – 15, γεγονός που συντέλεσε στη

σχετικά καλή εικόνα μέχρι και πριν από τέσσερις μέρες.

Εντούτοις, οι αυξημένες ροές εκείνων των ημερών σε συνδυασμό με την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης της μάσκας συντέλεσαν σε διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία εκδηλώνεται με την αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες. Για την καλύτερη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον ρυθμό μεταβολής νέων κρουσμάτων, υπολογίζεται ότι ένας αριθμός περίπου 15 ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων εισέρχεται στη χώρα σε ημερήσια βάση από τις 14 Ιουλίου. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, διαφαίνεται μία συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα αγγίξει τα 80 νέα κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή, στις 30 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 11.500, ενώ οι θάνατοι θα είναι περίπου 260.

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που συμμετείχε στην έρευνα, ο περιορισμός τόσο του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου όσο και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος του μήνα θα μπορούσε να βοηθηθεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μαζική εφαρμογή

Αυτά, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη διατήρηση και τη μαζική εφαρμογή των μέτρων σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί πως η μελέτη εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα