Ανακάλυψαν στην Ιεράπετρα ασύλητο αρχαίο τάφο με δύο σκελετούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑνακάλυψαν στην Ιεράπετρα ασύλητο αρχαίο τάφο με δύο σκελετούςΠαρασκευή, Αύγουστος 24, 2018 - 20:47

❱❱ Ενας ασύλητος θαλαμοειδής τάφος που έκρυβε δύο σκελετούς ενηλίκων και ανάγεται στο 1400-1200 π.Χ. αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό στην Ιεράπετρα.

Ο τάφος βρέθηκε σε ελαιώνα στη θέση Ρουσσές, κοντά στο χωριό Κεντρί της Ιεράπετρας, ύστερα από υπόδειξη κατοίκου της περιοχής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, ο αγρότης επιχείρησε να κάνει όπισθεν το όχημά του στο αγρόκτημα, με αποτέλεσμα το έδαφος να υποχωρήσει και να αποκαλυφθούν τα

αρχαία. Στο σημείο έγινε επείγουσα σωστική ανασκαφή. Το εσωτερικό του τάφου ήταν χωρισμένο σε τρεις λαξευμένες κόγχες, στη νοτιότερη από τις οποίες εντοπίστηκε ο πολύ καλά σωζόμενος σκελετός ενός ενήλικου ατόμου σε συνεσταλμένη στάση. Στη βορειότερη κόγχη, από την άλλη, και μέσα σε μια λάρνακα χωρίς πώμα, υπήρχε ένας διαβρωμένος σκελετός ενήλικου ατόμου.

Θησαυροί

Μπροστά από τις δύο λάρνακες όπου βρέθηκαν οι σκελετοί υπήρχαν και αρκετοί αρχαιολογικοί θησαυροί, μεταξύ των οποίων αμφορείς -μεγάλου και μικρού μεγέθους-, κρατήρες, κύπελλα, αλλά και δύο προχοΐδια. Ολα τα αγγεία που ήρθαν στο φως ήταν σε ακέραια μορφή και διατηρημένα σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με την κεραμική τυπολογία και τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τάφος μπορεί κάλλιστα να αναχθεί στην Υστερομινωική Περίοδο, περίπου από το 1400 έως το 1200 π.Χ., ενώ κατά τους αρχαιολόγους αποδεικνύει ότι στην περιοχή υπήρχαν Μινωίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σωστική ανασκαφική έρευνα που ολοκληρώθηκε προσφάτως πήρε μέρος και μια ομάδα φοιτητών του Τμήματος Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα