H άγνωστη ζωή της μούσας του Τσιτσάνη

SHOWBIZΗ ΑΝΙΨΙΑ ΚΑΙ ΝΥΦΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΚΑΣ ΝΙΝΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑH άγνωστη ζωή της μούσας του ΤσιτσάνηΔευτέρα, Φεβρουάριος 25, 2019 - 17:44

❱❱ Η αντιπάθεια της Μπέλλου, ο γάμος της στην Κοκκινιά και ο γιος της που «έσβησε» πριν από μερικούς μήνες χωρίς να ξέρει κανείς την ύπαρξή του

Από τον
ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Επτά Φεβρουαρίου 1957. Η Μαρίκα Νίνου, χτυπημένη

από τον καρκίνο, βρίσκεται στο σπίτι της στο Αιγάλεω, σκιά του εαυτού της. Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει, ωστόσο, με την ταβέρνα του «Τζίμη του Χοντρού» για να εμφανιστεί δεν την αφήνει να ησυχάσει, παρόλο που οι πόνοι είναι φρικτοί. Σηκώνεται από το κρεβάτι της, ντύνεται, βάζει στον λαιμό της μια σειρά από πέρλες που της είχαν απομείνει από τα κοσμήματα, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε πουλήσει για να γιατρευτεί, παίρνει ένα ταξί και πηγαίνει να εμφανιστεί στο πάλκο.

Οσοι τη βλέπουν όρθια τα χάνουν. Ξέρουν ότι φτάνει στο τέλος της... Εκείνη, όμως, είχε δώσει τον λόγο της. Τα μπουζούκια αρχίζουν να παίζουν. Ο κόσμος στα τραπέζια, βουρκωμένος, την κοιτάζει εκστασιασμένος.

Η Μαρίκα, κατακίτρινη, αρχίζει να τραγουδάει. Το πρώτο τραγούδι το ερμηνεύει καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Τα χειροκροτήματα του κόσμου ακούγονται δύο τετράγωνα πιο κάτω, ενώ ο κόσμος κάνει ουρά έξω από το κέντρο για μια καρέκλα. Στο δεύτερο τραγούδι, στο «Γεννήθηκα για να πονώ», η φωνή της τρεμοπαίζει. Δεν αντέχει... Η ανάσα της με δυσκολία βγαίνει από το στόμα της. Ολοι παγώνουν: η Μαρίκα σωριάζεται στο πάλκο. Αμέσως τη μεταφέρουν στο σπίτι της, ημιλιπόθυμη. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου, η βασίλισσα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, η μούσα του Τσιτσάνη, που τον ενέπνευσε σε πολλά από τα τραγούδια του, «σβήνει» σε ηλικία μόλις 35 ετών, αφήνοντας πίσω της τον 16χρονο γιο της Γιάννη Μεσροπιάν.

Σήμερα, 62 χρόνια μετά, η ανιψιά και βαφτιστήρα της Γκιούλα Αταμιάν (φωτό δεξιά) καθώς και η νύφη της Κατερίνα Στρατάκου ξετυλίγουν για πρώτη φορά, αποκλειστικά στην «Espresso», το κουβάρι της απίστευτης ζωής της και αποκαλύπτουν τον χαμό του γιου της, που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες κλεισμένος σε δωμάτιο δημόσιας κλινικής, χωρίς κανείς να γνωρίζει την ύπαρξή του!

Στα προσφυγικά του Πειραιά, στο σπίτι της Γκιούλας Αταμιάν, τα πάντα θυμίζουν τη θεία της Μαρίκα Νίνου. Φωτογραφίες κρεμασμένες στους τοίχους, φορέματα και πλήθος γραμμάτων που έστελνε η Νίνου στην ανιψιά της είναι μερικά από τα ντοκουμέντα ζωής, που φανερώνουν ακόμα και σήμερα την αγάπη της οικογένειας για τη θρυλική τραγουδίστρια.

«Από τη θεία μου και νονά μου Μαρίκα έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Σε όλους έδινε αγάπη η Μαρίκα» λέει συγκινημένη η κυρία Αταμιάν και συνεχίζει τη συγκλονιστική αφήγησή της. «Η θεία μου ήρθε από τη Μικρά Ασία με τον διωγμό των Αρμενίων, το 1922. Η γιαγιά μου είχε τρία παιδιά και ήταν έγκυος στη θεία Μαρίκα. Ζούσαν πολύ όμορφα και αρμονικά, μέχρι που ξεκίνησαν οι σφαγές. Ο παππούς μου δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα, γιατί μπροστά στα μάτια της τον έσφαξαν σαν αρνί» λέει, συγκινημένη από το δράμα που έζησε όλη η οικογένεια.

Μέσα από έναν μεγάλο κίτρινο φάκελο βγάζει μια σειρά από ιστορικές φωτογραφίες. «Η γιαγιά μου, έγκυος τότε, μαζί με τα τρία παιδιά της μπήκε σε καράβι με το όνομα “Ευαγγελίστρια”. Ομως, από την ταλαιπωρία την έπιασαν οι πόνοι και γέννησε εν πλω. Το παιδί δεν σάλευε διόλου. Νόμιζαν ότι ήταν πεθαμένο. Αποφάσισαν, λοιπόν, να το κατεβάσουν στα αμπάρια όπου ήταν οι μηχανές του καραβιού για να ζεσταθεί, μήπως και το σώσουν. Το νεογνό ζεστάθηκε και έτσι σώθηκε. Ο καπετάνιος, από τη χαρά του, το βάφτισε μέσα στο καράβι και του έδωσε το όνομα του πλοίου: Ευαγγελία. Η οικογένεια αμέσως εγκαταστάθηκε στα προσφυγικά της Κοκκινιάς, μέσα σε παράγκες. Ο μπαμπάς μου και αδερφός της Μαρίκας (το καλλιτεχνικό της όνομα) ήταν εκείνος που είχε όλο το βάρος της οικογένειας στις πλάτες του...»

Κακουχίες

Η οικογένεια της Νίνου πέρασε μεγάλες κακουχίες για να θρέψει τα τέσσερα παιδιά. Σε ηλικία 17 ετών εκείνη παντρεύτηκε ένα παλικάρι από την Κοκκινιά, τον Μεσροπιάν, και απέκτησαν έναν γιο, τον Γιάννη. «Την ύπαρξη του Γιάννη την ήξεραν ελάχιστοι, αφότου πέθανε η Μαρίκα. Ο ίδιος απέφευγε τους πάντες και τα πάντα, και πέθανε ξαφνικά πριν από μερικούς μήνες. Ο Γιάννης ήξερε πολλά για τη ζωή της μητέρας του, γιατί έζησε πολύ μαζί της. Ομως, είχε μεγάλο πόνο και πικρία μέσα του για όλα όσα έζησε τότε. Οταν ερχόταν στο σπίτι μάς ανοιγόταν και μας έλεγε πολλές ιστορίες για εκείνη» αναφέρει η κυρία Γκιούλα, η οποία μαζί με την αδερφή της είναι ο τελευταίος συνδετικός κρίκος με τη Μαρίκα Νίνου. «Η Μαρίκα και ο Μεσροπιάν χώρισαν αρκετά νωρίς. Υστερα από λίγο καιρό εκείνη γνώρισε έναν άλλον άντρα, τον ηθοποιό Νίνο, με τον οποίο δημιούργησαν το καλλιτεχνικό ζευγάρι “Ντούο Νίνο” και μαζί πήγαιναν σε διάφορα κέντρα και μπουλούκια, και έκαναν ακροβατικά. Σε ένα από τα μπουλούκια την άκουσε να τραγουδάει ο μέγας θιασάρχης Πέτρος Κυριακός, ο οποίος ήταν εκείνος που την παρότρυνε να ξεκινήσει το τραγούδι. Και μέσα σε λίγους μήνες η Μαρίκα έγινε πρώτο όνομα». Η γνωριμία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη ήταν καταλυτική για την εξέλιξή της... Γρήγορα έγινε η μούσα του! «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Γεννήθηκα για να πονώ», «Τα καβουράκια» και μια σειρά άλλα τραγούδια, που της έδωσαν τον τίτλο «βασίλισσα του πάλκου», ήταν δικά του.


Ανέκδοτη φωτογραφία: Η Μαρίκα Νίνου στην Αμερική, στο κέντρο «Βυζάντιον»

Το 1956, η Μαρίκα Νίνου πήγε για δεύτερη φορά στην Αμερική, στο κέντρο «Βυζάντιον», με ένα πολύ καλό συμβόλαιο. «Ολα τα χρήματά της τα έστελνε για να θρέψει την οικογένειά της και τη δική μας οικογένεια, μια και ο αδερφός της και πατέρας μου είχε πεθάνει. Εκείνη μας συντηρούσε όλους. Τότε ξεκίνησαν και κάποια μικροπροβλήματα με τον καρκίνο στη μήτρα, που γιγαντώθηκαν και την έφεραν σε τραγική κατάσταση... Φανταστείτε ότι δεν είχε λεφτά ούτε να γυρίσει στην Ελλάδα!


Σπάνια χειρόγραφα της Μαρίκας Νίνου


Ρούχα που φορούσε στο πάλκο η Νίνου

Εκαναν έρανο για να τη φέρουν πίσω. Και εμείς εδώ, στην Ελλάδα, δεν ξέραμε ότι θα γυρίσει πίσω τόσο γρήγορα. Η μαμά μου εκείνη την ημέρα ήταν στο σινεμά μαζί με τον γιο της Μαρίκας, τον Γιάννη. Μπήκε στο σπίτι και είδε μια Μαρίκα σκιά του εαυτού της, κατακίτρινη. Εγώ και η αδερφή μου ήμασταν σε κατασκήνωση στην Πεύκη. Ηρθε ο Γιάννης, μας πήρε ως μεγαλύτερος και τι να δούμε στο σπίτι: τη θεία Μαρίκα στο σαλόνι, αγνώριστη» θυμάται κλαίγοντας η ανιψιά της, αν και έχουν περάσει 62 χρόνια από τότε. «Πριν πεθάνει, η Μαρίκα μάς έλεγε: “Το σπίτι είναι του Γιαννάκη μου και τα χρυσαφικά μου θα τα αφήσω στις ανιψιές μου”. Ωστόσο, εμείς της είπαμε να τα πουλήσει για να γιατρευτεί. Ετσι, τα πούλησε στον συνθέτη Κώστα Καπλάνη, πήρε κάποια πενιχρά χρήματα, τα οποία τα έδωσε όλα για την αρρώστια της». Μετά τον θάνατό της η οικογένεια διαλύθηκε. «Ο γιος της, Γιάννης, τον οποίο λάτρευε η Μαρίκα, μόλις επέστρεψε από την κηδεία αντιμετώπισε τη σκληρή πραγματικότητα: είχε μείνει εντελώς μόνος, ενώ ο πατριός του ο Νίνος πούλησε το σπίτι της Μαρίκας αφήνοντάς τον στο δρόμο. Και γι’ αυτό δεν μίλησε ποτέ δημοσίως για τη ζωή της μητέρας του ο Γιάννης».

Ξύλο με τη Σεβάς Χανούμ

Στην πολύωρη συνέντευξή μας η Γκιούλα Αταμιάν θέλησε να ξεκαθαρίσει και ορισμένες αναλήθειες που ειπώθηκαν για τη θεία της. «Η Μαρίκα ήταν ήρεμος χαρακτήρας, αλλά και δυναμική γυναίκα. Αυτό που γράφεται συνεχώς για την κόντρα της και το ξύλο που έπαιξε με την Μπέλλου δεν υφίσταται.


Η Γκιούλα Αταμιάν με τον Νίκο Νικόλιζα

Μπορεί η Μπέλλου να μην τη συμπαθούσε, επειδή ο Τσιτσάνης την είχε δίπλα του στο πάλκο, όμως δεν έπαιξαν ποτέ ξύλο. Είχαν παίξει ξύλο, όμως, με τη Σεβάς Χανούμ. Τότε η θεία Μαρίκα τραγουδούσε στο πάλκο με τον Παπαϊωάννου και εκείνη. Οταν τραγουδούσε λοιπόν η θεία μου, όλοι κατέβαζαν πιρούνια για να την ακούσουν με ευλάβεια. Στο πρόγραμμα της Σεβάς Χανούμ γινόταν χαμός. Η Σεβάς δεν μπορούσε να το ''καταπιεί'' αυτό και όλο πείραζε τη θεία Μαρίκα - “Μωρή κοντή Αρμένισσα” της έλεγε κάθε βράδυ. Ωσπου η θεία Μαρίκα ξέσπασε στα καμαρίνια, τη βούτηξε και την έσπασε στο ξύλο».

----

«Ο Γιάννης την είχε κορόνα στο κεφάλι του»


Η Μαρίκα Νίνου με τον γιο της Γιάννη

Θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της πεθεράς της, για πρώτη φορά μιλά στην «Espresso» και η νύφη της σπουδαίας Μαρίκας Νίνου, Κατερίνα Στρατάκου: «Τα περισσότερα πράγματα τα γνωρίζω από τον άντρα μου, τον γιο της Μαρίκας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες. Ο Γιάννης σε εμάς μιλούσε με πολλή αγάπη για τη μητέρα του. Την είχε κορόνα στο κεφάλι του. Μάλιστα, όταν είχαμε πρωτογνωριστεί, με πήγαινε σε διάφορους τραγουδιστές που ήταν φίλοι της Νίνου, όπως η Μπέλλου, ο Περπινιάδης και άλλοι. Ωστόσο, ο ίδιος ήταν κλειστός χαρακτήρας. Πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια από τότε που έφυγε η μητέρα του από τη ζωή. Εκείνη ήταν το στήριγμά του. Εκανε πολλές δουλειές για να σταθεί στα πόδια του ο Γιάννης, γι’ αυτό και δεν μίλησε ποτέ δημοσίως για τη Μαρίκα».


Η Νίνου στην αυλή του σπιτιού της στο Αιγάλεω

Keywords
ζωη, εν πλω, ανιψια, νυφη, φεβρουάριος, ταξι, espresso, γιου, πειραιας, ελλαδα, αρνι, δραμα, κηδεία, υφίσταται, μνήμη, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, μιλα, ηξερε πολλα, μνήμη, γαμος, γυναικα, κοντρα, μητερα, νινο, ξυλο, προγραμμα, σινεμα, τραγουδια, φορεματα, φωτογραφιες, φωτογραφια, αγαπη, αιγαλεω, αμερικη, ανιψια, αναμνησεις, αρρωστια, ασια, αφηγηση, βγαινει, βραδυ, βρισκεται, γιου, γνωριμια, δευτερο, δικη, δωσει, ευλαβεια, εγκυος, εγινε, εν πλω, εξελιξη, ετων, ευαγγελια, εφυγε, ζωης, κηδεία, ηλικια, υφίσταται, η φωνη, μηχανες, κυρια, κοσμηματα, λεφτα, λογο, μαμα, ματια, μηνες, μητρα, νικο, νυφη, νονα, παντα, οικογενεια, ονομα, παιδι, παιδια, πεθανε, πευκη, πηγαινε, σειρα, σπιτι, στομα, ταλαιπωρια, ταβερνα, τραγουδιστρια, τρια, φεβρουάριος, φτανει, φωνη, φορα, χαρα, ομορφα, αυλη, δουλειες, δωματιο, ειπαμε, φιλοι, κρεβατι, μεινει, μπροστα, μπουζουκια, ουρα, ποδια, θεια, γιαγια, ζευγαρι
Αναζητήσεις
μαρικα κουζινοπουλου, μούσα του τσιτσανη
Τυχαία Θέματα