Τρύγος και .... σπιτικός μούστος

Θέλετε να σας πω τι κάναμε τα σταφυλάκια από την κληματαριά μας ???
Τα μαζέψαμε όλα από τον φράχτη που είχε κλαδώσει το συγκεκριμένο κλίμα και όπως βλέπετε είχαμε αρκετή σοδειά.
Ήταν σίγουρα πάνω απο 40 κιλά!!!!!!!
Δεν θέλαμε να πάνε χαμένα έτσι φρέσκα- φρέσκα που ήταν και γι αυτό κάναμε ένα αυτοσχέδιο πατητήρι!!
Πήραμε από την αποθήκη μια τσίγκινη σκάφη που είχε η μητέρα μου, την πλύναμε και τη σκουπίσαμε πολύ καλά γιατί δε πρέπει να πάει νερό στο μούστο και βάλαμε μέσα ένα κομμάτι τούλι –γίνεται φυσικά και με λεκάνη ή κουβά.
Φροντίσαμε το τούλι να είναι αρκετά μεγαλύτερο από την σκάφη, ώστε να βγαίνει έξω από όλες τις μεριές.
Μπορείτε να βάλετε και μια παλιά κουρτίνα.
Καθαρίσαμε τα τσαμπιά από τυχόν φύλλα και ρίξαμε αρκετά απ’ αυτά μέσα στο.....πατητήρι.
Το πάτημα ανέλαβε ο σύζυγος που φοράει και 45 νούμερο παπούτσια – εννοείται χωρίς παπούτσια και με καλοπλυμένες πατούσες !!!!!
Σύμφωνα με την Vasia μας έχει πολύ... κομψές πατούσες!!!!) :PPPPPPPP
Μόλις πάτησε αρκετή ποσότητα σήκωσε το τούλι, ένωσε τις άκρες και το στριφογύρισε σαν να το δένει κόμπο, ώστε να βγάλει κι άλλο μούστο.
Πέταξε ότι είχε το "τουλπάνι" σ’ ένα κάδο, δηλαδή τα φλούδια, τα κουκούτσια και τα κοτσάνια κι έριξε το περιεχόμενο της σκάφης (τον μούστο) σε μια λεκάνη.
Ξαναστρώσαμε το τούλι στην άδεια πλέον σκάφη και επαναλάβαμε τα ανωτέρω τρείς – τέσσερεις φορές ακόμη, μέχρι να τελειώσουν τα σταφύλια.
Όταν τελείωσε το πάτημα, πήρα μια κανάτα και άρχισα να γεμίζω μπουκάλια με τον μούστο. Στο χωνί που ήταν στο μπουκάλι έβαλα ένα άλλο τούλι για να κρατήσει τυχόν υπόλοιπα από φλούδες
Γέμισα 10 μπουκάλια του 1,5 λίτρου και 2 μεγάλες κατσαρόλες.
Στην φωτό βλέπετε τον μούστο έτοιμο για επεξεργασία.Ένα μπουκάλι έγινε μουσταλευριά με αλεύρι, η συνταγή θα μπει σε προσεχή ανάρτηση και οι δύο κατσαρόλες έγιναν «σχεδόν» πετιμέζι.
Μερικά μπουκάλια χαρίστηκαν στην κολλητούλα μου την Vasia, που βοήθησε τα μάλα στο όλο εγχείρημα.
Έφτιαξε λοιπόν και εκείνη μουσταλευριά, αλλά με σιμιγδάλι. Θα μπει και αυτή σε προσεχή ανάρτηση.
Όπως καταλάβατε θα βάλουμε μουστο-καταστάσεις για όλα τα γούστα!!!!

Και τώρα λίγα λόγια για τον μούστο και τρείς διαφορετικές προτάσεις.
1/ Εάν χρησιμοποιήσουμε τον μούστο τις πρώτες 6-7 ώρες από την ώρα που πατήθηκαν τα σταφύλια, δεν χρειάζεται να του κάνουμε κανένα βράσιμο, απλά πρέπει να τον σουρώσουμε πολύ καλά.Προχωράμε λοιπόν κατ’ ευθείαν στην συνταγή μας για μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Βέβαια όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός τόσο πιο γρήγορα πρέπει να φτιάξουμε τα καλούδια μας γιατί μετά τη σύνθλιψη της ρόγας αρχίζει η αλκοολική ζύμωση και η γλυκόζη αρχίζει να μετατρέπεται σε οινόπνευμα.
2/ Όταν έχει περάσει ο χρόνος που αναφέρουμε ή θέλουμε να διατηρήσουμε τον μούστο για καιρό, βάζουμε να τον βράσουμε για να αναστείλουμε τη δράση του ζυμομύκητα.
Για να την αναστείλουμε πρέπει να τον βράσουμε με στάχτη ή με ασπρόχωμα. Δηλαδή, βάζουμε στην
Keywords