Το αντιγριπικό εμβόλιο «προστατεύει τους άντρες από το έμφραγμα»

16:58 23/8/2013 - Πηγή: TNSite

Το αντιγριπικό εμβόλιο «προστατεύει τους άντρες από το έμφραγμα»

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφράγματος στους μεσήλικες άντρες, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Heart», εξέτασαν στοιχεία από 559 εθελοντές ηλικίας άνω των 40 ετών, οι μισοί εκ των οποίων είχαν πάθει έμφραγμα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σύδνεϋ, πήραν δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό των εθελοντών και τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος τόσο κατά την έναρξη της μελέτης, όσο και

4-6 εβδομάδες αργότερα.

Όπως διαπίστωσαν, σχεδόν ένας στους οκτώ εθελοντές με έμφραγμα είχαν προσφάτως προσβληθεί από γρίπη, έναντι του μόλις 6,9% των υγιών εθελοντών.

Από τους πάσχοντες από έμφραγμα, μόνο οι μισοί είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο.

Επιπλέον, το 10% όλων των εθελοντών με ίχνη γρίπης στον οργανισμό τους, δεν ήξεραν ότι την είχαν περάσει.

Αν και η μελέτη δεν έδειξε να αυξάνει η γρίπη τον κίνδυνο εμφράγματος, ο εμβολιασμός εναντίον της φάνηκε να δρα προστατευτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 45%.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η γρίπη μπορεί να ενθαρρύνει την πηκτικότητα του αίματος ή να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στις ήδη στενωμένες αρτηρίες. Οι δράσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των αρτηριών και έμφραγμα.

«Ακόμα και μικρή προστατευτική δράση στην πρόληψη των εμφραγμάτων να προκαλεί ο εμβολιασμός εναντίον της γρίπης, τα οφέλη για την δημόσια υγεία θα είναι τεράστια», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα