Στελέχη του κόμματός του βλέπει το απόγευμα ο Μπερλουσκόνι

14:36 2/8/2013 - Πηγή: TNSite
Τα μέλη των ομάδων του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας, στη βουλή και στη γερουσία, συναντά το απόγευμα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τη στάση του κόμματος μετά την καταδικαστική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας σε βάρος του χθες.

Ενώ η συνάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον από τους περισσότερους πολιτικούς παρατηρητές –προγραμματίζεται να γίνει στις 17:00 ώρα Ιταλίας (18:00, ώρα Ελλάδας), στελέχη του PdL συνεχίζουν να εκφράζουν την

συμπαράστασή τους στον ηγέτη του κόμματος.

«Ο διάδοχος του Μπερλουσκόνι είναι αποκλειστικά και μόνο ο Μπερλουσκόνι», είπε χαρακτηριστικά στη ραδιοφωνία της RAI ο Ρενάτο Μπρουνέτα, εκπρόσωπος του PdL στην βουλή.

Για τον Μπρουνέτα «η κληρονομιά της Φόρτσα Ιτάλια, την οποία στηρίζει ένας στους τρεις Ιταλούς, πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη δυναμικότερα. Είναι το αποτέλεσμα μιας εικοσαετούς περήφανης πολιτικής δράσης».

«Οι κύριοι της αριστεράς ας μην νομίζουν ότι θα ξεπλύνουν την συνείδησή τους δηλώνοντας ότι η κεντροδεξιά δεν ταυτίζεται πλέον με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η σημερινή κυβέρνηση γεννήθηκε, μπόρεσε να συσταθεί και να προχωρήσει, χάρη στην ακούραστη επιμονή του Σίλβιο», πρόσθεσε η Ντανιέλα Σαντανκέ, μια από τις στενότερες συνεργάτιδες του μεγιστάνα του Τύπου.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Γκουλιέλμο Επιφάνι, ο οποίος χθες βράδυ δήλωσε ότι «οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμόζονται και να τυχαίνουν σεβασμού», επισήμανε σήμερα ότι «αναμένει τις εξελίξεις» και ότι «η θέση του, σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ανακοίνωση της δικαστικής ετυμηγορίας, παραμένει ακριβώς η ίδια».

Η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη πολιτική κατάσταση, εξηγεί το ΑΜΠΕ. Η κάθε παράταξη περιμένει να δει ποιες θα είναι η στρατηγικές κινήσεις των αντιπάλων και να φερθεί ανάλογα.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συγκάλεσε πάντως κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο, το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει από τις 10:00 ώρα Ιταλίας (11:00 ώρα Ελλάδας).

Ένα από τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξή του είναι η εφαρμογή της απόφασης περί σταδιακής κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλεσε «να στηρίξουν όλοι το εθνικό συμφέρον» αντί «ιδιαίτερων και μεροληπτικών συμφερόντων».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θεωρείται απίθανη μια κυβερνητική κρίση μέσα στο καλοκαίρι, λαμβάνοντας υπόψη και ότι η χώρα τον Οκτώβριο θα κληθεί να διαθέσει στις αγορές μεγάλο αριθμό ομολόγων του δημοσίου και η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις.

Πάντως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκαν, ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν ότι η απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης θα προκαλέσει κρίση. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων έπεσε 3 μονάδες βάσης, στο 4,34%. Το σπρεντ σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς μειώθηκε 6 μονάδες βάσης σήμερα στις 264 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιουνίου.

Ο Λέτα ζήτησε από τους υπουργούς του να μην φύγουν για διακοπές, ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Μόνη εξαίρεση ένα τριήμερο πριν από το Δεκαπενταύγουστο και αμέσως μετά.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα