Ο Μπαρόζο ζητά έλεγχο της ασφάλειας

16:56 1/7/2013 - Πηγή: TNSite
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε την διεξαγωγή ελέγχων σχετικά με την ασφάλεια στην Επιτροπή, μετά τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία σε βάρος των θεσμών της ΕΕ από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους ισχυρισμούς, ο πρόεδρος Μπαρόζο έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να προχωρήσουν σε έναν πλήρη έλεγχο της ασφάλειας», δήλωσε η Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε χθες ότι το Prism, το πρόγραμμα κατασκοπείας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, είχε στόχο θεσμούς της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Ντερ Σπίγκελ, για το πρόγραμμα αυτό είχαν τοποθετηθεί μικρόφωνα στο κτίριο της ΕΕ στην Ουάσινγκτον και υπήρχε μια διείσδυση στο δίκτυο πληροφορικής, η οποία επέτρεπε την ανάγνωση μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εσωτερικών εγγράφων. Με τον ίδιο τρόπο φέρεται ότι παρακολουθείτο και η εκπροσώπηση της ΕΕ στον ΟΗΕ.

Ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι «τα γραφεία της ΕΕ στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον έχουν και τα δύο μετακομίσει μετά την ημερομηνία στην οποία παραπέμπουν οι ισχυρισμοί» για κατασκοπεία.

«Έχουμε ένα εντελώς καινούργιο σύστημα ασφάλειας», πρόσθεσε ο Μάικλ Μαν, σημειώνοντας ότι οι αποκαλύψεις αυτές «αναφέρονται προφανώς σε μια πρότερη κατάσταση».

Οι αποκαλύψεις αυτές για κατασκοπεία δείχνουν να παραπέμπουν χρονικά στο 2010 και το 2007. Η διπλωματική αποστολή της ΕΕ στην Ουάσινγκτον άλλαξε κτίρια το 2010, ενώ αυτήν στην Νέα Υόρκη μετακόμισε το 2012, διευκρίνισε ο Μάικλ Μαν.

«Πραγματοποιούμε πάντα επιθεωρήσεις ασφάλειας όταν μετακομίζουμε σε νέα γραφεία και συνεχίζουμε να επιβλέπουμε διαρκώς την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν επανέλαβε εξάλλου την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητεί «πλήρη διαλεύκανση», «σαφήνεια» και «διαφάνεια» από τις αμερικανικές αρχές.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να σταματήσουν «αμέσως» την κατασκοπεία της ΕΕ και υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν μπορεί «να αποδεχθεί αυτού του είδους την συμπεριφορά».
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτού του είδους την συμπεριφορά μεταξύ εταίρων και συμμάχων», σημείωσε ο Ολάντ. «Ζητούμε αυτό να σταματήσει αμέσως», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία για να ζητήσουμε εξηγήσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι «δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ή συναλλαγές» με τις ΗΠΑ έως ότου «εξασφαλιστούν εγγυήσεις» ότι έχει τερματιστεί η κατασκοπεία της ΕΕ και της Γαλλίας.
Αυτό ισχύει «για την Γαλλία, αλλά ισχύει και για όλη την ΕΕ, όλους τους εταίρους των ΗΠΑ», διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αυτόν τον μήνα αναμένεται να αρχίσουν κάποιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ για την δημιουργία μιας διατλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Από την πλευρά της η Ιταλία ζήτησε από τις ΗΠΑ «διευκρινίσεις» μετά τις αποκαλύψεις για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης, αλλά εξέφρασε την ίδια ώρα την εμπιστοσύνη της στις εξηγήσεις που θα δώσει η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις πάνω σε αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα» και οι ΗΠΑ «μας διαβεβαίωσαν ότι όλες οι διευκρινίσεις θα δοθούν όσον αφορά την ΕΕ και κράτη μέλη», αναφέρει η υπουργός Έμμα Μπονίνο στην ανακοίνωση του υπουργείου. «Είμαστε σίγουροι για το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες και οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις θα δοθούν στο πνεύμα της συνεργασίας και της φιλίας που χαρακτηρίζει την σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα