Λύθηκε ένα μεγάλο μυστήριο της στρατιωτικής ιστορίας

12:50 5/12/2013 - Πηγή: TNSite
Στα ανοιχτά της Χαβάης εντόπισε ομάδα εξερευνητών ιαπωνικό υποβρύχιο που είχε χαθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετά τον εκούσια βύθισή του από το αμερικανικό Ναυτικό.

Η ανακάλυψη του υποβρυχίου λύνει ένα μυστήριο δεκαετιών ως προς το σε ποιο σημείο του βυθού έχει καταλήξει.

Το υποβρύχιο I-400 ανήκε στην κατηγορία «Sen-Toku» που ήταν τα μεγαλύτερα που υπήρχαν μέχρι που εμφανίστηκαν τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Με μήκος 400 ποδών μπορούσε να κάνει μιάμιση φορά το γύρο του κόσμου χωρίς ανεφοδιασμό.

«Το I-400 ήταν στη λίστα με τα αντικείμενα που θέλαμε να εντοπίσουμε εδώ και καιρό», δήλωσε ο βετεράνος υποβρύχιος εξερευνητής Terry Kerby που ηγείτο της ερευνητικής αποστολής. «Ήταν το πρώτο του είδους του από μόλις τρία οπότε είναι ένα μοναδικό και ιστορικό υποβρύχιο».

Ο Kerby τόνισε, σύμφωνα με το Foxnews, πως ήταν εντελώς απροσδόκητο το ότι βρήκαν το υποβρύχιο εκεί που το βρήκαν επειδή πίστευαν πως είχε καταλήξει στο βυθό αλλά σε μεγαλύτερο βάθος.

«Ήταν εντυπωσιακό όταν άρχισε να ξεχωρίζει μέσα στο σκοτάδι», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό Ναυτικό είχε πιάσει το I-400 και άλλα τέσσερα ιαπωνικά υποβρύχια στο τέλος του πολέμου και τα είχε μεταφέρει στο Pearl Harbor για να επιθεωρήσει. Το 1946 η Σοβιετική Ένωση απαίτησε πρόσβαση στα υποβρύχια υπό τους όρους της συνθήκης που τερμάτισε τον πόλεμο.

Αντί να επιτρέψει στους Σοβιετικούς την πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία των υποβρυχίων, το αμερικανικό Ναυτικό τα βύθισε και ισχυρίστηκε πως δεν είχε πληροφορίες για το πού βρίσκονταν. Από τότε τα τέσσερα από τα πέντε εντοπίστηκαν.

Δείτε το βίντεο...

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα