Γερμανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών σύμφωνα με αναλυτές
Στο ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών στην Γερμανία, εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Stern. Το άρθρο έχει ως αφετηρία την δήλωση της ίδιας της Καγκελαρίου Μέρκελ το βράδυ των εκλογών, ότι «ίσως κανείς να μην θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», αλλά και τις -κυρίως ανεπίσημες- τοποθετήσεις στελεχών από όλες τις πλευρές. Ήδη ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, κατηγορώντας τους για πατερναλισμό και αναφερόμενος στην εμπλοκή στελεχών του σε ένα σκάνδαλο σχετικά με την προ 30ετίας προσπάθεια για την αποποινικοποίηση της παιδεραστίας, υπό προϋποθέσεις.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έσπευσαν πάντως από την πρώτη στιγμή να βάλουν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ. Την τελευταία άλλωστε φορά, την περίοδο 2005-2009, το αποτέλεσμα ήταν εκείνη να θριαμβεύσει και οι ίδιοι να φθάσουν στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν πολλά στελέχη του SPD, αν σχηματιστεί «μεγάλος συνασπισμός», στην αντιπολίτευση θα μείνει το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Ο κίνδυνος λοιπόν διαρροής των αριστερότερων ψηφοφόρων του SPD είναι εξαιρετικά μεγάλος, ειδικά εάν η κρίση γίνει αισθητή και στην Γερμανία και η Άγκελα Μέρκελ υποστεί κάποια φθορά, την οποία έχει κάθε λόγο να θέλει να την «μοιραστεί» με τους Σοσιαλδημοκράτες. Δεν είναι λοιπόν λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα το SPD θα υπονομεύσει το μέλλον του, εκτός εάν υποχρεώσει την άλλη πλευρά σε μεγάλες παραχωρήσεις, ενώ κάποιοι ζητούν να διενεργηθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος.
Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πρέπει να συγκληθεί το αργότερο 30 ημέρες μετά τις εκλογές. Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι σε αυτή την συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή του νέου Καγκελάριου, αφού στο μεταξύ έχει επιτευχθεί η συναίνεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μέχρι τότε, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος έχει την εξουσία να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση υπηρεσιακή μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ή κηρυχθούν άκαρπες, οπότε και διενεργούνται νέες εκλογές. Χρονικός πάντως περιορισμός για τις διαπραγματεύσεις δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα μπορεί ένα κόμμα να επιβιώσει επαναληπτικές εκλογές, εάν χρεωθεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Υπό τις σημερινές συνθήκες, ίσως μόνο το CDU να μπορέσει να αντιμετωπίσει την δοκιμασία, επιδιώκοντας μια ακόμη πιο ξεκάθαρη εντολή αυτοδυναμίας. «Αυτό θα μπορούσε να είναι η χειρότερη τιμωρία για την κα Μέρκελ: να είναι η ίδια αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel στέλεχος του SPD.
thepressproject
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τι οδήγησε την Ελευθερία να γδυθεί σε γνωστό καφέ της Γλυφάδας. Όλη η αλήθεια!
- Αριστεροί υπέρ Χρυσής Αυγής;
- Πόσο χρονών είναι η ΠΟΠΗ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ; Το αποκάλυψε στον Αντώνη Ρέμο!
- Αγωνία χιλιάδων φοιτητών...
- Εμμανουήλ Μαρώλιας: το σημείωμα αυτοκτονίας που συγκλονίζει
- ΕΩΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ''...
- Τα πιο όμορφα χωριά του κόσμου (pics)
- Σεισμός στη Φλώρινα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Το καζίνο της Πάρνηθας πάει παραλία!!!!
- Νέα "καμπάνα" για ΠΑΟΚ!
- Χρήσιμες οδηγίες για τέλεση Γάμου, τι χρειάζεται; Πότε δεν γίνονται Γάμοι;
- «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας Μακεδόνας»
- Βίντεο: Συνδικαλιστές διαφορετικών παρατάξεων πιάστηκαν στα χέρια
- Παράταση του σχολικού έτους στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη
- Γiατί φιλάμε το χέρι του Ιερέα;
- Σήκωσε τα ράσα και βοήθησε σε τροχαίο!
- Ετοιμάζει νέο σίριαλ ο Καπουτζίδης
- Τελευταία Νέα TNSite
- Γερμανία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών σύμφωνα με αναλυτές
- Συνελήφθη ο πρώην φρουρός του Μπαρμπαρούση. Δικά του αντικείμενα σε γραφεία της Χρυσής Αυγής
- Προπονητής δίνει μάχη για οπαδό και κινδυνεύει με τιμωρία
- Ένα νυφικό, μία γυναίκα, ένας κόσμος...
- Financial Times: Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο - Ήρθαν χίλια χρόνια μετά στα Βαλκάνια
- Τι σημαίνει άραγε η λέξη «Συγχώρεση»;
- Ιδιοφυείς ή… εντελώς άκυρες ιδέες;
- Χρήσιμες οδηγίες για τέλεση Γάμου, τι χρειάζεται; Πότε δεν γίνονται Γάμοι;
- Συνελήφθη αστυνομικός μετά από έρευνα στα γραφεία της Χ.Α
- Σ. Λίγκα: Πρωτάθλημα με 16 ομάδες από την περίοδο 2015/2016
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ραντεβού Άρη με τους φιλάθλους του
- Πολιτικό κατεστημένο: και ο μήνας έχει εννιά
- Εφεση κατα της θανατικης ποινης θα ασκησουν οι τεσσερις βιαστες στην ινδια...
- Κλειστες για δυο μερες οι διοικητικες υπηρεσιες του πανεπιστημιου πατρων...
- Στο υπουργειο αναπτυξης η τροικα την τεταρτη...
- Oi anaλυτες δεν αποκλειουν το ενδεχομενο επαναληπτικων εκλογων στη γερμανια...
- Διαψευση φημων περι τετραμερους διασκεψης για το κυπριακο...
- Συλληψη αστυνομικου πρωην φρουρου βουλευτη της χρυσης αυγης στο αγρινιο...
- Επιστροφη την τεταρτη των επιθεωρητων του οηε στη συρια...
- Πίσω στα κρατητήρια ο 47χρονος για τα 9 κιλά ναρκωτικών