Guardian: Οι βρετανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους ηγέτες της G20 το 2009

19:57 17/6/2013 - Πηγή: TNSite

Το δημοσίευμα έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων για το αμερικανικό PRISM, και μάλιστα την ημέρα που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ηγέτες της G8 για τη νέα σύνοδο. Η διήμερη συνάντηση θα γίνει στο Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η εφημερίδα, η οποία συνομιλεί με τον Έντουαρντ Σνόουντεν (το "βαθύ λαρύγγι" της αμερικανικής NSA) και είχε αποκαλύψει μαζί με την Washington Post το αμερικανικό πρόγραμμα PRISM, κατηγορεί τώρα την βρετανική υπηρεσία GCHQ

πως είχε εξαπολύσει "συστηματικό σχέδιο κατασκόπευσης" των ξένων ηγετών που είχαν φτάσει για τη σύνοδο το 2009.

Ο βρετανικός "μεγάλος αδερφός"

Τα απόρρητα έγγραφα που επικαλείται ο Guardian έφτασαν στην εφημερίδα επίσης μέσω του Σνόουντεν.

Οι βρετανικές υπηρεσίες, υποστηρίζεται, είχαν παρεισφρήσει στα δίκτυα που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα των ξένων αντιπροσωπειών, παρακολουθώντας τις κλήσεις και τα e-mail τους.

Είχαν δημιουργηθεί αρχεία του ιστορικού κλήσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου, τα οποία και παραδόθηκαν για επεξεργασία σε πολυμελή ομάδα αναλυτών ενώ υπήρχαν και πληροφορίες πως η αμερικανική NSA προσπάθησε να υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι βρετανικές υπηρεσίες εξαπάτησαν ξένους απεσταλμένους στήνοντας internet cafe όπου είχαν εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πλήκτρων. Επιπλέον, παραβιάστηκε η ασφάλεια φορητών συσκευών τύπου BlackBerry που χρησιμοποιούσαν αρκετοί αξιωματούχοι, προκειμένου να παρακολουθούνται οι επαφές τους.

Στα ψεύτικα internet καφέ που έστηναν, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν παγιδεύει τους υπολογιστές για να υποκλέπτουν τα μυστικά των πολιτικών και να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία τους ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν. Εκτός από τους υπολογιστές, κοριοί υπήρχαν και στα τηλέφωνα των πολιτικών.

Ανάμεσα στους στόχους, σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκονταν και αντιπροσωπείες παραδοσιακών συμμάχων του Λονδίνου, όπως η Νότιος Αφρική αλλά και η Τουρκία. Ειδικό βάρος φαίνεται πως είχε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και 15 μέλη της συνοδείας του το Σεπτέμβριο του 2009.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα