Τι είπαν Σαμαράς – Μέρκελ….

Διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αντώνης Σαμαράς. Στην ατζέντα της συνομιλίας, που διήρκεσε 40 λεπτά, συζήτησαν ενδελεχώς την κατάσταση στην Ευρώπη και τους πολιτικούς...
συσχετισμούς που προκύπτουν από το μοίρασμα των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων μεταξύ των κρατών-μελών και των πολιτικών παρατάξεων.
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στην Άνγκελα Μέρκελ
την κατάσταση στην Ελλάδα και τα θετικά μηνύματα, τα οποία προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από την αύξηση του ΑΕΠ, πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, την ανοδική πορεία που παρουσιάζει ο τουρισμός, ενώ την ενημέρωσε και για τις πρόσφατες επισκέψεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Προέδρου της Κίνας στη χώρα μας.
Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και προχωρά», αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε από ελληνικής πλευράς η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε ικανοποιημένη και από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα, πριν από λίγες ώρες και οι οποίες θα συνεχιστούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Νέα Σύνοδος στις 30 Αυγούστου
Ένα καινούργιο θεσμικό μοντέλο συνολικού επιμερισμού και έγκρισης των χαρτοφυλακίων και των υψηλών θέσεων στο εσωτερικό της Ένωσης αποφάσισαν να εφαρμόσουν οι «28» χθες στις Βρυξέλλες.
Οι «28» καλούνται να δώσουν στον Γιούνκερ, το συντομότερο δυνατόν και καλύτερα πριν από το τέλος του μήνα τα ονόματα που προτείνουν για τις 28 θέσεις των επιτρόπων και αυτός με τη σειρά του θα έχει 30 μέρες, για να καταλήξει σε μία συνολική πρόταση. Η πρόταση Γιούνκερ θα παρουσιαστεί σε νέα Σύνοδο Κορυφής στους ηγέτες στις 30 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, οι «28» δεν ήταν σε θέση σήμερα να συμφωνήσουν με ομοφωνία στο διορισμό των προσώπων για τα οποία κλήθηκαν να συζητήσουν και η Σύνοδος έκλεισε χωρίς νέο πρόεδρο και ύπατο εκπρόσωπο - κάτι το οποίο είχε αντιληφθεί η Α. Μέρκελ από νωρίς.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα κράτη μέλη άρχισαν να ζητάνε αποσπασματικά διάφορα πόστα, να διαφωνούν για διορισμούς προσώπων, κάποιοι να βάζουν βέτο σε συγκεκριμένα ονόματα, όπως της Μογκερίνι και της Τόριγκ-Σμίτ και να προτείνουν πολλά εναλλακτικές ιδέες για την κάλυψη των θέσεων της επιτροπής.
Ορισμένοι υποστήριζαν πως έπρεπε να συναντώνται και να καλύπτουν τις θέσεις μια- μια, όμως άλλοι τόσοι, μεταξύ τον οποίον και ο Γιούνκερ, αντέδρασαν και κατηγόρησαν αλλήλους για σαλαμοποίηση των πολιτικών επιλογών. Ο Γιούνκερ, μάλιστα, πρότεινε να αναλάβει αυτός τη διαπραγμάτευση με όλους και να θέσει τα ίδια διλήμματα προς όλους.
Οι βασικές, ωστόσο, υποψηφιότητες παραμένουν στο τραπέζι: Ντε Γκουίντος για το eurogroup, Τόριγκ-Σμιτ για την ΕΕ, Μογκερίνι για την εξωτερική πολιτική και Ντάισελμπλουμ στη θέση του Ρεν.
Σε αυτό το σκηνικό επιταχύνονται και οι εσωτερικές ελληνικές διεργασίες για τον προσδιορισμό του Έλληνα επιτρόπου, η επιλογή του οποίου αποτελεί προνόμιο του Πρωθυπουργού. Η ελληνική πλευρά θα έχει αποφασίσει ως τις 23 Ιουλίου. Στην Σύνοδο, όμως, δεν ακούστηκαν πιθανά ονόματα.
Ακόμα, όμως και έτσι η υπερψήφιση της Κομισιόν ως σύνολο από το Κοινοβούλιο δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένη. Υψηλή διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι 3-4 πιθανοί επίτροποι θα κοπούν στις ακροάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Κυρώσεις στη Ρωσία
Σε αντίθεση με την ονοματολόγια, οι «28» τα βρήκαν πολύ γρήγορα στο θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία και, αφού εξήγησαν ότι οι ρωσικές κινήσεις δεν συνιστούν αποκλιμάκωση, έλαβαν 6 πρόσθετα νέα μέτρα εναντίον των υπευθύνων για την κρίση.
Μεταξύ αυτών, το πάγωμα της χρηματοδότησης για επενδύσεις προς τη Ρωσία και την Κριμαία, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων εταιρειών και όχι μόνο προσώπων, την ακύρωση κοινοτικών προγραμμάτων και την προειδοποίηση σε διεθνείς οργανισμούς για τη συνεργασία τους με πρόσωπα που σχετίζονται με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Καθώς μάλιστα οι «28» περιμένουν ρωσικά αντίποινα, εξετάζουν τρόπους απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και θα τους παρουσιάσει ο Ζ.Μ. Μπαρόζο σε Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβρη.
Keywords
Τυχαία Θέματα