Παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων…

Παράταση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που λήγει στο τέλος Ιουνίου, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου αποφάσισε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, έπειτα από κύκλο συναντήσεων συνεργασίας με τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση,
το ΤΕΕ πρότεινε, μεταξύ άλλων, την παράταση «για προφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον... αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν σε δυσλειτουργίες της διοίκησης». Στις ίδιες συναντήσεις διαμορφώθηκε, επίσης, το πλαίσιο κοινών αποφάσεων και δραστηριοτήτων ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ, βάσει του οποίου το Επιμελητήριο είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει από την Τρίτη 19 Ιουνίου τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ελέγχου και επεξεργασίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που ήδη έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά σε ειδικά πρότυπα «δελτίων τρωτότητας των κτηρίων», αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ό,τι άλλο τυχόν απαιτηθεί.

Συμφωνήθηκε, παράλληλα, η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και η άμεση έκδοση οδηγίας από το ΥΠΕΚΑ για το προβλεπόμενο διάγραμμα κάλυψης των προς εξέταση κτηρίων, ανάλογα με τις κατηγορίες κτηρίων, με στόχο να μην υπάρχουν προβλήματα από ασάφειες και ερμηνείες και τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά τη δοκιμαστική λειτουργία.

Επίσης, συμφωνήθηκε και το περιεχόμενο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την εφαρμογή του θεσμού της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτηρίου», το οποίο είχε θεσμοθετηθεί προ διετίας. Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύντομα να βρει έτοιμο το σχετικό ΠΔ για την προώθηση της εφαρμογής του.
Keywords
Τυχαία Θέματα