ΜΕΡΚΕΛ: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΠΛΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ...

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η αποστολή όπλων για να βοηθηθεί η Ουκρανία να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν θα επιλύσει την κρίση εκεί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από αμερικανούς...
πολιτικούς που κατηγόρησαν το Βερολίνο ότι γυρίζει την πλάτη σε έναν σύμμαχο που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι έντονες ανταλλαγές επιχειρημάτων κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο υπογράμμισαν τις ρωγμές στη διατλαντική συναίνεση για το πώς θα αντιμετωπισθεί ο ρώσος
πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές ενίσχυσαν τους βομβαρδισμούς τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και φαίνεται ότι συγκεντρώνουν στρατεύματα για νέες επιθέσεις στην πόλη Ντμπαλετσέβε που αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο και στην παραλιακή Μαριούπολη.

Η επίθεση των ανταρτών έχει αναζωπυρώσει τις διπλωματικές προσπάθειες. Η Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετέβησαν χθες, Παρασκευή, στη Μόσχα για να προσπαθήσουν να πείσουν τον Πούτιν να προχωρήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Όμως ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πως ο ρώσος ηγέτης δεν έχει πολλά κίνητρα για να διαπραγματευθεί τώρα, καθώς προτιμά απλώς να παρακολουθεί τους αυτονομιστές να καταλαμβάνουν περισσότερα εδάφη, υπονομεύοντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε κατά τη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, μετά την επιστροφή της στη Γερμανία από τη Μόσχα στη διάρκεια της νύκτας, ότι η επιτυχία του γαλλο-γερμανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο παρουσιάσθηκε αυτή την εβδομάδα στο Κίεβο και τη Μόσχα, είναι αβέβαιη.

Όμως απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο, κάτι που εξετάζεται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θα βοηθούσε στην επίλυση της σύγκρουσης.

«Κατανοώ τη συζήτηση, αλλά πιστεύω ότι περισσότερα όπλα δεν θα οδηγήσουν στην πρόοδο που χρειάζεται η Ουκρανία. Πραγματικά αμφιβάλλω γι' αυτό», δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία έχει ηγηθεί των δυτικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων και θα ταξιδέψει αύριο, Κυριακή, στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Ομπάμα.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές με την Ευρώπη λέγοντας πως ο ίδιος και ο Ομπάμα συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Όμως κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία τα μέσα για να αμυνθεί, λέγοντας: «Πάρα πολλές φορές ο πρόεδρος Πούτιν έχει υποσχεθεί ειρήνη και έχει προσφέρει άρματα μάχης, στρατεύματα και όπλα».

Οι αμερικανοί γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τζον Μακέιν, αμφότεροι ρεπουμπλικανοί «ιέρακες», φάνηκαν περιφρονητικοί στις επικρίσεις τους εναντίον της γερμανικής στάσης, η οποία υποστηρίζεται και από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία.

«Προς τους ευρωπαίους φίλους μας λέμε πως αυτό δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Γκράχαμ για τις διπλωματικές προσπάθειες της Μέρκελ. «Μπορείς να πηγαίνεις στη Μόσχα μέχρι να μελανιάσει το πρόσωπό σου. Ύψωσε το ανάστημά σου σε κάτι που αποτελεί ξεκάθαρα ψέμα και κίνδυνο».

Ο Μακέιν πρόσθεσε: «Οι Ουκρανοί σφαγιάζονται και εμείς τους στέλνουμε κουβέρτες και φαγητό. Οι κουβέρτες δεν τα καταφέρνουν απέναντι στα ρωσικά άρματα μάχης».

Η Μέρκελ και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη θέλουν να συνεχίσουν να τιμωρούν τη Ρωσία σφίγγοντας τα οικονομικά λουριά. Ο Ομπάμα αντιμετωπίζει πίεση από μέλη του Κογκρέσου να κάνει περισσότερα.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρισκόταν επίσης στο Μόναχο, δήλωσε ότι υπάρχουν «καλοί λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος» ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Μέρκελ, τον Πούτιν και τον Ολάντ μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Όμως ο Λαβρόφ καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Δύσης. Κατηγόρησε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ότι πριν από ένα χρόνο υποστήριξαν το «πραξικόπημα» εναντίον του ανατραπέντος ουκρανού ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συμμάχου της Μόσχας, και έκαναν τα στραβά μάτια σ' αυτό που χαρακτήρισε απόπειρα των εθνικιστών να προχωρήσουν σε εθνικές εκκαθαρίσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ολάντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Τουλ της κεντρικής Γαλλίας, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Πούτιν ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί μια πλήρης σύγκρουση.

Ο γάλλος ηγέτης, η Μέρκελ, ο Ποροσένκο και ο Πούτιν πρόκειται να συνομιλήσουν τηλεφωνικά αύριο, Κυριακή, πριν η καγκελάριος ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον.

«Αν δεν καταφέρουμε να βρουμε όχι απλώς έναν συμβιβασμό, αλλά μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, ξέρουμε πολύ καλά ποιο θα είναι το σενάριο. Έχει όνομα, το λένε πόλεμο», δήλωσε ο Ολάντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα