Λουίτζι Πρέιτι: «Το σχεδίαζα εδώ και 20 ημέρες»

Εδώ και 20 ημέρες φαίνεται πως σχεδίαζε το χτύπημα ο άνδρας που άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στην Ιταλία και τραυμάτισε δύο ένστολους -ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση- αλλά και ελαφρά μία έγκυο, η οποία πέρασε ανάμεσα από τα διασταυρούμενα πυρά....

Πρόκειται για τον 49χρονο Λουίτζι Πρέιτι από την Καλαβρία, ο οποίος, όντας άνεργος εδώ και δύο χρόνια θέλησε με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την αγανάκτησή του απέναντι στην πολιτική λιτότητας, διαλέγοντας να χτυπήσει την ημέρα που θα ορκιζόταν η νέα
κυβέρνηση της Ιταλίας στο Παλάτσο Κίτζι.
«Ήθελα να κάνω μια εντυπωσιακή χειρονομία σε μια σημαντική ημέρα. Δεν μισώ κανέναν συγκεκριμένο, αλλά είμαι απελπισμένος. Αποφάσισα να το κάνω αυτό πριν 20 ημέρες», δήλωσε ο 49χρονος, προσθέτοντας πως αγόρασε το όπλο πριν από τέσσερα χρόνια στη μαύρη αγορά της Αλεξάνδρειας.
Σύμφωνα με τον αδερφό του δράστη, Αρκάντζελο Πρέιτι «ο Λουίτζι έχασε τη δουλειά του και χώρισε. Είναι σαράντα εννέα ετών και δεν αντιμετώπισε ποτέ του ψυχικά προβλήματα. Δεν είναι παράφρων, αλλά βρίσκεται σε απόγνωση».
«Όταν το έμαθα κατέρρευσα. Ζητούμε συγγνώμη σε όλη την Ιταλία. Δεν είχαμε ποτέ καμία σχέση με τους πολιτικούς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο 49χρονος που είχε χωρίσει το 2010 από την γυναίκα του, δεν μπορούσε να βλέπει όσο συχνά ήθελε τον 11χρονο γιο του. Επί δυο δεκαετίες είχε δουλέψει ως οικοδόμος κοντά στο Τορίνο, στην βορειοδυτική Ιταλία, αλλά την τελευταία περίοδο είχε μείνει άνεργος και είχε αναγκασθεί να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών του, στην Καλαβρία.

«Δεν ήταν τρομοκράτης , δεν ήταν ψυχικά άρρωστος. Τον είδα στην τηλεόραση και έπεσα από την καρέκλα. Ζητώ συγγνώμη και εκφράζω την μέγιστη αλληλεγγύη μου στους τραυματισμένους αστυνομικούς», είπε η πρώην σύζυγος του 49χρονου φανερά ταραγμένη.
Σοκαρισμένοι, όμως δεν είναι μόνο οι συγγενείς και οι φίλοι του Λουίτζι, που ό,τι συνέβη μοιάζει σαν ένα κακό όνειρο για εκείνους, αλλά και όσοι γνώριζαν την οικογένεια Πρέιτι. Όλοι μιλούν για μια καθώς πρέπει οικογένεια που ποτέ κανείς από τα μέλη της δεν είχε δώσει δικαίωμα. Δε φαίνεται να αντιμετώπιζαν τεράστια οικονομικά προβλήματα, ενώ μοχθούσαν όπως όλοι να τα βγάλουν εις πέρας, αλλά με αξιοπρέπεια. Ο πατέρας του μάλιστα ήταν μετανάστης στη Γερμανία για 30 χρόνια. Κανείς δε μπορεί να πιστέψει πώς ένας τόσο καλός άνθρωπος έφτασε σε αυτό το σημείο και ήθελε να βάψει με αίμα τα χέρια του, λένε οι κάτοικοι, υποστηρίζοντας πως ο Λουίτζι δεν είναι τρελός ούτε πάσχει από κατάθλιψη.
Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται πως δεν ήθελε άλλο τη ζωή του και ζητούσε από τους καραμπινιέρους να τον σκοτώσουν, προτού ανοίξει πυρ. «Τι περιμένετε; Πυροβολήστε με!», φέρεται να φώναξε στους αστυνομικούς, την στιγμή που τράβηξε το όπλο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 49χρονος είχε καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ δε συνδέεται με μέλη της Μαφίας, όπως ήθελαν πληροφορίες. Οι Αρχές ψάχνουν τώρα για οποιοδήποτε χρήσιμο στοιχείο που θα τους βοηθήσει να καταλάβουν για ποιο λόγο οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο.
Σε κάθε περίπτωση ο 49χρονος σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, θα υποβληθεί άμεσα σε ιατρική εξέταση για να εξακριβωθεί η πραγματική κατάσταση της ψυχικής του υγείας.
Την πράξη του Πρέιτι αναγνώρισε, πάντως, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ενρίκο Λέτα, κάνοντας λόγο για «τραγική χειρονομία» ενός ανέργου.

Για «μεμονωμένη πράξη» μίλησε και ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγη ώρα μετά το περιστατικό.
«Από μια πρώτη εξέταση του συμβάντος φαίνεται πως μπορεί να θεωρηθεί ως μια μεμονωμένη πράξη», είπε ο Αλφάνο, προσθέτοντας ότι πραγματοποιούνται περαιτέρω έλεγχοι και ότι τα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους έχουν αυξηθεί. Σημείωσε δε, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη συνολική αίσθηση ασφάλειας στην Ιταλία.
Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, από την άλλη, σε δήλωσή του μετά την επίθεση ξεκαθάρισε ότι το περιστατικό δεν ήταν πράξη τρομοκρατίας, ενώ υπογράμμισε πως το σημερινό πολιτικό κλίμα και ειδικά η μεγάλη περίοδος αστάθειας και αβεβαιότητας στην Ιταλία έχει αυξήσει τις εντάσεις στη χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα