Δάνειο 2 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο από τη Λιβύη


Η Λιβύη σκοπεύει να χορηγήσει στην Αίγυπτο ένα άτοκο δάνειο 2 δισ. δολαρίων για περίοδο 5 ετών, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη την Τετάρτη, μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, MENA....

Επικαλούμενο δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, το δάνειο θα συνοδευόταν από μια τριετή περίοδο χάριτος, ενώ η χορήγησή του θα είχε ως στόχο «την υποστήριξη της αιγυπτιακής
οικονομίας, του κρατικού προϋπολογισμού και των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων». Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα χρήματα αναμένεται να δοθούν την επόμενη εβδομάδα. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Κατάρ συμφώνησε να χορηγήσει στην Αίγυπτο 3 δις επιπλέον για την αγορά αιγυπτιακών κρατικών ομολόγων.
Η επίτευξη της συμφωνίας ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγυπτίου πρωθυπουργού, Χισάμ Καντίλ στη Ντόχα.
Και οι δύο συμφωνίες επιτεύχθηκαν καθώς η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μια αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για τη χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δις δολαρίων, το οποίο σε αντίθεση με την αραβική ενίσχυση, θα συνοδευόταν από πολιτικούς όρους, συμπεριλαμβανομένων ποικίλων μεταρρυθμίσεων επί των επιδοτήσεων και φορολογικών αυξήσεων. Το MENA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του αξιωματούχου, ανέφερε ότι η λιβυκή συμφωνία θα ενισχύσει τη θέση του Καΐρου κατά τις συνομιλίες του με το ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα