Αποχωρεί από την ηγεσία της Χαμάς ο Χ. Μεσάαλ

Ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, σχεδιάζει να εγκαταλείψει την ηγεσία της οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική παράταξη. Ο Μεσάαλ, ο οποίος επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας του από το Ισραήλ το 1997, ενημέρωσε το Συμβούλιο Σούρα της Χαμάς, ένα από τα ανώτερα διοικητικά όργανα της οργάνωσης, ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία....

Ο Μεσάαλ, 56 ετών, ζει εξόριστος στη Δαμασκό από το 2001. Είναι ηγέτης της Χαμάς από το 2004, όταν το Ισραήλ είχε σκοτώσει
τον ιδρυτή της, Άχμεντ Γιασίν, και τον ηγέτη της, Άχμεντ Αζίζ Ραντίσι.
Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενότητας ανάμεσα στη Χαμάς και στην αντίπαλη Φατάχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Οι συνομιλίες, με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή μιας συμφωνίας, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα που άνοιξε όταν η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2006.
Η Χαμάς διατηρεί τον πλήρη έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, τον έλεγχο της οποίας απέσπασε από δυνάμεις πιστές στον Αμπάς σε μια σύντομης διάρκειας εμφύλια σύρραξη το 2007.Η συμφωνία -που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη- προβλέπει τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών τον Μάιο.

Ο Μεσάαλ ενημέρωσε το Συμβούλιο «για την πρόθεσή του να αποχωρήσει, θέλοντας να τονίσει τον δημοκρατικό δρόμο και ότι νέο αίμα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία αλλά… το Συμβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φάουζι Μπάρχουμ στη Γάζα.
Το Ισραήλ, οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση που αντιτίθεται στην ειρήνη και θέλει να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ.

Πηγή: naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα