ΑΠΟ ΤΟ OPENGOV ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ…

Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης(από το Βήμα της Κυριακής)Πέντε μήνες ζωής μετράει ήδη η κυβέρνηση και ακόμη παραμένουν στη θέση τους διοικητές Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ακόμη και σε ΔΕΚΟ που...
βρίσκονται στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων παραμένουν πρόσωπα τα οποία έχουν ταχθεί δημοσίως εναντίον τους, αλλά η αντικατάστασή τους χρονοτριβεί. Για μια ακόμη φορά η τοποθέτηση κρατικών αξιωματούχων
καθυστερεί επειδή η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια διαδικασία ιδιαίτερα αργή και αρκετά προβληματική. Από τον διορισμό των golden boys της κυβέρνησης Καραμανλή και το openGov της κυβέρνησης Παπανδρέου, η κυβέρνηση Σαμαρά πέρασε στον αστερισμό της ποσόστωσης, δηλαδή της διανομής των κρατικών αξιωμάτων μεταξύ των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν.Η διαδικασία επιλογής των προσώπων για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς απαιτεί συνεχείς διαβουλεύσεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί τραγελαφικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί για την υλοποίηση του μνημονίου. Και στον βωμό της τήρησης της περίφημης ποσόστωσης θυσιάζονται ακόμη και μάνατζερ που θεωρούνται ιδιαιτέρως ικανοί.
Επειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων, το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από την ερχόμενη εβδομάδα, με προτεραιότητα τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων.
Στον ΟΠΑΠ έχει ήδη τοποθετηθεί ο κ. Κ. Λουρόπουλος που συνδέεται προσωπικά με τον Πρωθυπουργό, ενώ στη ΔΕΠΑ τοποθετήθηκε με υπόδειξη του ΠαΣοΚ ο πρώην υφυπουργός κ. Δ. Σωτηρλής. Στην ΕΥΔΑΠ ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Στ. Σταυρίδης που είχε διαχειριστεί την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στη ΛΑΡΚΟ ο κ. Β. Γριμάνης, στην ΕΥΑΘ ο κ. Κ. Τασούλης και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ο κ. Δ. Πανοζάχος.
Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων που θα αποκρατικοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο και για τον λόγο αυτόν παραμένει στη ΔΕΗ ο κ. Αρθ. Ζερβός, στον ΟΛΠ ο κ. Γ. Ανωμερίτης και στον ΟΛΠ ο κ. Στ. Αγγελούδης, παρ' ότι θα τοποθετηθεί ως αντιπρόεδρος εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Ταγγίρης.
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται ομηρικές μάχες μεταξύ των κομμάτων για περίπου 50 κρατικά αξιώματα, τα οποία κάθε ένα από τα τρία κυβερνητικά κόμματα διεκδικεί για τον εαυτό του. Μάλιστα, οι πιέσεις που δέχονται κυρίως η ΝΔ και το ΠαΣοΚ από στελέχη και πολιτευτές του είναι τόσο ισχυρές που σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούν τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.
Παρά τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών ότι δεν θα αξιοποιηθούν σε τέτοιες θέσεις αποτυχόντες να εκλεγούν βουλευτές, η τοποθέτηση του κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλου στον ΕΟΠΥΥ άνοιξε τις ορέξεις των υπολοίπων, που πολιορκούν τα κομματικά τους επιτελεία.
Από την άλλη πλευρά, η λογική της ποσόστωσης απειλεί με αφανισμό και διοικητές που έχουν να επιδείξουν αξιόλογο έργο κατά την περίοδο της θη
Keywords
Τυχαία Θέματα