Να διαχειριστεί επικοινωνιακά το τραπεζικό «ναυάγιο» επιχειρεί το Μαξίμου

Να διαχειριστούν επικοινωνιακά το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank θα επιχειρήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να μην παγιωθεί μια αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση....

Μετά το αρχικό σοκ που υπέστη το πρωθυπουργικό επιτελείο, μετά την αρνητική εξέλιξη στο θέμα της συγχώνευσης με την απαίτηση της τρόικας να αλλάξει ουσιαστικά
την αρχιτεκτονική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, άρχισε μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος.

Από την εποχή που η κυβέρνηση ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της συμφωνίας των δυο τραπεζών, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός τραπεζικός πυλώνας, από χθες το απόγευμα άρχισε να διακινείται η θεωρία, ότι έχουν ευθύνη οι διοικήσεις των τραπεζών.

Είναι μια σαφής κίνηση να μείνει στο απυρόβλητο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που είχε επιλέξει για επικεφαλή της Εθνικής Τράπεζας τον Αλέξανδρο Τουρκολιά, που τυγχάνει να είναι προσωπικός του φίλος επί σειρά ετών.

Ο προβληματισμός είναι όμως έντονος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς οι δυο τράπεζες βρίσκονται στο δρόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Εξάλλου, οι Γερμανοί επιθυμούν διακαώς, ειδικά η Ντόιτσε Μπανκ να βάλουν στο χέρι την Εθνική, θέτοντας υπό τον πλήρη έλεγχό της σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας, όπως σας έχουμε αποκαλύψει εδώ και καιρό.

Σε αυτό το κλίμα αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, αφήνουν όχι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, όπως είναι αυτονόητο, αλλά και υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ που μιλούν με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς στο παρασκήνιο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία η συγκεκριμένη απόφαση και συνιστούν ψυχραιμία και επιμένουν να στρέφουν την προσοχή τους στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στα άλλα ζητήματα, για τα οποία εκφράζουν αισιοδοξία, ότι θα κλείσουν με ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά, τρόπο.

Ήδη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2012 θα υπαχθούν στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, που συμφωνήθηκε με την τρόικα και η οποία προβλέπει την εξόφληση σε 48 δόσεις, υπό αυστηρούς όρους. Τα χρέη του 2013 θα υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα σήμερα, ώστε να πάει ο Γ. Στουρνάρας στο Eurogroup της 12ης Απριλίου στο Δουβλίνο, έχοντας κλείσει τις εκκρεμότητες.

Εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που διαπιστώνεται σύγκλιση, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, με βασικότερο το ύψος του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο δανειολήπτης κατά τη 48μηνη περίοδο χάριτος.

Παράλληλα παραμένει το μεγάλο αγκάθι σχετικά με το σχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αν και έχει συμφωνηθεί ο κανόνας: μια αποχώρηση επίορκου και μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, νέων ατόμων με προσόντα.

Το πολιτικό θέμα όμως με τον Αντώνη Μανιτάκη παραμένει, καθώς ο Πρωθυπουργός τον έχει αδειάσει και έχει εκχωρήσει στον υπουργό Οικονομικών να επιλύσει το ζήτημα με την τρόικα. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έγινε αποδεκτό από την τρόικα, η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να τον στηρίζει, δημιουργώντας παρενέργειες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ιωάννης Μαρτέλλος-newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα