Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η τελική πρόταση για τις επικουρικές, αποφάσισε το Υπουργικό

Διορία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου έδωσε το Υπουργικό για την κατάρτιση νομοσχεδίου για τις επικουρικές συντάξεις, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να ζητά από τους υπουργούς προτάσεις που θα άρουν το αδιέξοδο στο θέμα των περικοπών. Πάντως, ο κ.Παπαδήμος ξεκαθάρισε πως εάν το θέμα καθυστερήσει περαιτέρω, θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία με την τρόικα.

Μετά το κατηγορηματικό «όχι» της ΝΔ να στηρίξει το μέτρο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε προσέλθει την Τετάρτη στη συνεδρίαση παραδεχόμενος πως φέρνει μόνο προτάσεις προς συζήτηση και όχι νομοσχέδιο, ενώ είπε ότι η τελική απόφαση, για την οποία απαιτείται η έγκριση της τρόικας, μπορεί να καθυστερήσει έναν με δύο μήνες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως τελικά στη συνεδρίαση του Υπουργικού σημειώθηκε ευρεία συμφωνία για την αναγκαία, αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του θέματος των επικουρικών συντάξεων, καθώς, όπως επισημάνθηκε, αυτό καθίσταται αναγκαίο τόσο για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Πάντως, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, οι προτάσεις που παρουσίασε αποτελούν την βάση περαιτέρω διερεύνησης και βάση κατάθεσης προτάσεων αλλά και διαβουλεύσεων -αν χρειαστεί- με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε ότι αν η μεταρρύθμιση αυτή δεν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου, τότε θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία με την τρόικα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική αξιολόγηση, ενώ εξίσου μεγάλη δυσκολία θα σημειωθεί και στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι ο βαθμός πίεσης της τρόικας συναρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι περικοπές, όποτε κι αν αποφασιστούν, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Συγκρούσεις και διαφωνίες

Ειδικότερα, επί του συγκεκριμένου θέματος, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη τις αναλογιστικές μελέτες και το σύνολο των προτάσεων προκειμένου να τις μελετήσουν οι επιτελείς της ΝΔ και να διαμορφώσουν τις δικές τους απόψεις τις οποίες στη συνέχεια θα συζητήσουν με το υπουργείο Εργασίας. «Η συζήτηση τώρα αρχίζει», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ωστόσο, δεν τίθεται θέμα μη επίλυσης του ζητήματος των επικουρικών συντάξεων καθώς, όπως τόνισαν, η μεταρρύθμιση αυτή εμπεριέχεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει πως η συγκεκριμένη δέσμευση προβλέπεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο -στο οποίο προσδιορίζονται σαφή ποσά που πρέπει να μειωθούν κατ' έτος- και πως έχει ενημερώσει την τρόικα ότι πιθανόν οι ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα καθυστερήσουν έναν ή δυο μήνες.

Ο υπουργός ανέφερε πως είναι ανοικτός σε προτάσεις κι από άλλα κόμματα ώστε εντός του Ιανουαρίου να ψ
Keywords
Τυχαία Θέματα