Η βόμβα του πετρελαϊκού εμπάργκο και ο ακήρυχτος πόλεμος των τιμών

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Η «βόμβα» του Περσικού στην διεθνή οικονομία έχει μπει και το τεράστιο γεωπολιτικό «σκάκι» σε βάρος εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει ήδη περάσει σε επικίνδυνη φάση.

Δεν χρειάζεται να πυροδοτηθεί η «βόμβα» όπως νομίζουν πολλοί με το εμπάργκο των Δυτικών ή χειρότερα, με ένα αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ από το Ιράν. Φθάνει μόνον που η «βόμβα» είναι εκεί, για να προκληθούν επιπτώσεις τεράστιας σημασίας.
Ειδικά για την Ελλάδα, το εμπάργκο και μόνον εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, αν και οι άνθρωποι της αγοράς επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις συνέπειες. Αντικρουόμενα στοιχεία για το ποσοστό της εξάρτησης δημοσιεύονται στον Τύπο, αλλά είναι κοινό μυστικό, ότι η χώρα και ειδικά τα ΕΛΠΕ, έχουν εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό ήδη από πέρσι, από τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, τον Δεκέμβριο του 2011, η μέση ελληνική κατανάλωση που φθάνει τα 350.000- 400.000 βαρέλια αργού ημερησίως, καλυπτόταν μέχρι και για τα 300.000 βαρέλια από ιρανικό πετρέλαιο.

Το Ιράν είναι το μόνον το οποίο προμηθεύει τη χώρα με πετρέλαιο χωρίς απαίτηση για προκαταβολές και βαριές εγγυήσεις που απαιτούν για κάθε συναλλαγή άλλοι ξένοι, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Μόνον οι Ιρανοί δίνουν πίστωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 70% της τροφοδοσίας στην ελληνική αγορά καλύπτεται από τα ΕΛΠΕ. Η Motor Oil καλύπτει το υπόλοιπο, αλλά ποσοστό επίσης 70% της παραγωγής της Motor Oil, εξάγεται εκτός Ελλάδος. Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, το Ιράν είναι σταθερά και παραδοσιακά μεταξύ των προμηθευτών του. Αλλά τα στοιχεία άλλα δείχνουν. Από ποσοστό 42% της παραγωγής που προμήθευε στα ΕΛΠΕ το Ιράν το 2004, το ποσοστό έπεσε σε 6,88% το 2010... Το τελευταίο τρίμηνο, το ιρανικό αργό καλύπτει περίπου το 50% της ελληνικής αγοράς!

Για όλο το 2011 το ποσοστό των προμηθειών των ΕΛΠΕ από το Ιράν εκτιμάται πως έχει ανέβει σημαντικά από 20%-22% σύμφωνα με ελληνικές πηγές, αλλά σύμφωνα με διεθνείς πηγές, το ποσοστό αυτό προέκυψε μετά από εκτόξευση των προμηθειών ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, όταν το οικονομικό «σφίξιμο» στην ελληνική αγορά είχε ξεπεράσει κάθε όριο.

Ήταν και η περίφημη «δόση» που όλος ο πλανήτης μάθαινε καθημερινά ότι δεν παίρνει ακόμα η Ελλάδα. Οι πιστώσεις κόπηκαν εντελώς λοιπόν. Έτσι ξένοι ειδικοί της πετρελαϊκής αγοράς, εκτιμούν ότι οι προμήθειες από το Ιράν έχουν σχεδόν τριπλασιασθεί στο τελευταίο τρίμηνο και έχουν φθάσει στο 50% του αργού που διοχετεύεται στην ελληνική επικράτεια...

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει κι άλλο πρόβλημα στην ελληνική αγορά. Αυτό έχει να κάνει με το ρωσικό πετρέλαιο, λίγο ακριβότερο μεν, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θεωρούνται ακριβώς «θερμές» το τελευταίο διάστημα και οι ελληνικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, χρειάζεται να επιστρατεύσουν τις προσωπικές καλές σχέσεις τους για να ξεπεράσουν το πρόβλημα που έχει να κάνει πάντα με την απαίτηση ιδιαίτε
Keywords