H JP Morgan αμφισβητεί ξανά μνημόνιο και κούρεμα

Αμφιβάλλουμε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια πορεία στο χρέος της σύμφωνα με τις κεντρικές προβλέψεις που στηρίζουν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.Σε κάποια χρονική στιγμή ο επίσημος τομέας θα πρέπει να αποδεχθεί και αυτός «κούρεμα» στο χρέος του, πιστεύει η JP Morgan θέτοντας σε άμεση αμφισβήτηση τα οφέλη του PSI
στο ελληνικό χρέος.
Εφόσον η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ, πιστεύουμε ότι αυτό το «κούρεμα» του επίσημου τομέα θα συμβεί σίγουρα, αλλά αν φυσικά η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μπορεί να χρεοκοπήσει και να αθετήσει το χρέος της σε όλα τα επίπεδα: το υπόλοιπο του χρέους που βρίσκεται στη δευτερογενή αγορά, τα επίσημα δάνεια αλλά τη βοήθεια από τα πακέτα.

Αυτή είναι η εκτίμηση της JP Morgan δίνοντας άμεση λαβή για σχόλια ότι το περιβόητο PSI δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του υπερβολικού ελληνικού χρέους, ο αντίκτυπος του PSI φαίνεται μικρός, εξηγεί η JP Morgan.

Η μέτρια επίδραση του PSI απεικονίζεται και στα τρία χαρακτηριστικά του προγράμματος: πρώτον, παρέχει ένα sweetener για την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην «εθελοντική» ανταλλαγή, δεύτερον, περιορίζει την αναδιάρθρωση του χρέους μόνο στον ιδιωτικό τομέα εξαιρώντας το Ευρωσυστήμα και τα επίσημα δάνεια και τρίτον η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στην έκθεση στου στο ελληνικό χρέος.

Κοιτάζοντας το έγγραφο του ΔΝΤ, που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τις συζητήσεις κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, κάποιος θα μπορούσε να έχει τις αμφιβολίες του για το τι ακριβώς έχει επιτευχτεί με το PSI.

Στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ, o δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ κινείται από το 164% το 2011, σε 163% το 2012 και 168% το 2013. Ξεκινά μόνο να μειώνεται σε μόνιμη βάση μετά το 2014, όταν η ανάπτυξη υποτίθεται ότι θα ανακάμψει και το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 4,5% του ΑΕΠ. Εκ πρώτης όψεως, είναι δύσκολο να δούμε το θετικό αντίκτυπο του PSI.

Βάζοντας τα νούμερα κάτω οι αναλυτές της JP Morgan, χωρίς κανένα PSI 1 & 2, εκτιμούν ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ήταν 193,3% το 2014. Αν αντίθετα, επιβληθεί το PSI με 100% συμμετοχή, τότε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι 158,6% το 2014 δηλαδή μείωση 35%.
Keywords
Τυχαία Θέματα