Προφυλακίστηκαν οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Με την προφυλάκιση του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η ανακριτική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Folle, καθώς, μετά τις απολογίες τους, πατέρας και γιος κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ ελεύθερη αφέθηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί και υπήρξαν εκ των πραγμάτων πολύωρες, εξαιτίας του βαρύτατου κατηγορητηρίου και των πολλών αδικημάτων για τα οποία κλήθηκαν τα ελεγχόμενα ποινικώς μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου να δώσουν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από

τα γραπτά υπομνήματα που κατάθεσαν στην ανακρίτρια, δέχθηκαν σωρεία ερωτήσεων και από τον εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη που παρακολούθησε τις απολογίες, αλλά και από την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου που είχε το βάρος της ανακριτικής διαδικασίας για μια τόσο σύνθετη οικονομικής εγκληματικότητας υπόθεση με πολλές παραμέτρους.

Πληροφορίες από τους συνηγόρους τους αναφέρουν πως και τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί και επιχείρησαν να καταδείξουν ότι δεν είχαν δόλο για τη διάπραξη όσων οικονομικών αδικημάτων τους βαρύνουν.

Κατά το κατηγορητήριο, πατέρας και γιος φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι πλαστογράφησαν στοιχεία για να εμφανίσουν ψευδή οικονομική ευρωστία στην εταιρεία που ίδρυσαν και η οποία για ένα μεγάλο διάστημα μεγαλούργησε, και έτσι κατάφεραν, με τη συνδρομή και του τρίτου μέλους της οικογένειας, να χειραγωγήσουν τη μετοχή της εταιρείας τους, να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και να ξεπλύνουν «μαύρο» χρήμα. 

Οι κατηγορίες

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος (πατέρας) και ο Τζώρτζης (γιος του) απολογήθηκαν χθες για πέντε κακουργήματα, απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία.

Το κατηγορητήριο για τη σύζυγο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Καίτη, περιελάμβανε τα αδικήματα της απάτης, του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και της χειραγώγησης, για τα οποία και απολογήθηκε.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης συνολικά απολογήθηκαν 30 κατηγορούμενοι, που εμπλέκονται στην υπόθεση, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με ή χωρίς την επιβολή εγγυοδοσίας και περιοριστικών όρων. Μέχρι σήμερα, όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται.

Μετά τις χθεσινές απολογίες και την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης (εάν προταθούν από τους 3 κατηγορουμένους), η ανακρίτρια αναμένεται να περαιώσει την ανάκριση στέλνοντας τη δικογραφία της Folli Follie στο δικαστικό συμβούλιο. Τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών θα αποφασίσουν μέσα στους επόμενους μήνες με βούλευμά τους για την παραπομπή ή μη και ποιων εκ των κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Γενική συνέλευση

Στον απόηχο της προφυλάκισης των τέως επικεφαλής της Folli Follie, σήμερα θα λάβει χώρα η γενική συνέλευση του ομίλου, κατά την οποία η διοίκησή του εκτιμάται ότι θα σκιαγραφήσει το περίγραμμα των ενεργειών που έχουν και πρόκειται να γίνουν, με στόχο την εξυγίανση της δραστηριότητας. 

Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η υπαγωγή, προς επικύρωση, στη Δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 106 β΄ και δ΄ του πτωχευτικού κώδικα. Θα πρέπει όμως να προηγηθεί η πρόσκληση προς παροχή συγκατάθεσης προς τους κατόχους ομολόγων της εταιρείας, διαδικασία που καταγράφει καθυστέρηση λόγω της τεχνικής πολυπλοκότητας των νομικών κειμένων, όπως αναφέρουν πηγές. 

Η έγκριση από τους ομολογιούχους του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για την υποβολή από τη Folli Follie προς έγκριση από τη Δικαιοσύνη του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Νέα ευρήματα για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών αναμένεται να προέλθουν όχι μόνο από την επικείμενη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2019, αλλά και από τα «λαβράκια» που εκτιμάται ότι θα φέρει στο φως η δικανική εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic evaluation) που διενεργεί ειδικό κλιμάκιο της PwC. Μέσω του συγκεκριμένου ελέγχου θα επιχειρηθεί να εξεταστούν ενδελεχώς, μεταξύ άλλων, όσα δεδομένα υπάρχουν διαθέσιμα σε υπολογιστές και σέρβερ της Folli Follie, ενώ έχει απομακρυνθεί έγκαιρα κάθε μέσο αποθήκευσης δεδομένων από  θυγατρικές εταιρείες που έχουν κλείσει.
Σημειώνεται ότι οι συσσωρευμένες ζημίες του ομίλου ανήλθαν το 2019 στο αστρονομικό ποσό των 666 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα