Οι οίκοι υψηλής ραπτικής παίρνουν θέση στο TikTok

Αν μέσα στην πανδημία άλλαξαν άρδην οι καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο με έντονη στροφή στην ψηφιακή κατανάλωση, αυτό αφορά τόσο τα απλά είδη πρώτης ανάγκης όσο και τα είδη πολυτελείας. Οι διεθνούς φήμης οίκοι υψηλής ραπτικής, όπως Louis Vuitton, Fendi και Dior μεταξύ άλλων, συνωστίζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του TikTok για να προσεγγίσουν νέους πελάτες. Και

αυτό έχει μείζονα σημασία γι’ αυτούς, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο ιστότοπος οικονομικής ενημέρωσης BusinessInsider, διότι η εβδομάδα μόδας που επίκειται, δεν έχει και τις καλύτερες προοπτικές.

Αλλωστε, πώς είναι δυνατόν να αγνοήσουν οι προαναφερθέντες οίκοι, όπως και ο φημισμένος του Balenciaga και της Stella McCartney, τη δυναμική των 100 εκατομμυρίων χρηστών που δηλώνουν ενεργοί στο TikTok κάθε μήνα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες; Ειδικοί της μόδας και των ειδών πολυτελείας αναφέρουν στο BusinessInsider πως το ΤikTok έχει εξελιχθεί σε ουσιώδες συστατικό για την προβολή του κλάδου, διότι με αφορμή τον κορωνοϊό τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

Οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία του Gucci και να ντυθούν με τον δικό τους τρόπο σαν μοντέλα. Στα τέλη Αυγούστου η λεγόμενη «πρόκληση να ντυθείς ως μοντέλο του Gucci» είχε ολοκληρωθεί και όσοι ανταποκρίθηκαν, είχαν αναρτήσει βίντεο με τους ίδιους ντυμένους και μακιγιαρισμένους βάσει της αισθητικής του οίκου. Η πρωτοβουλία αυτή συγκέντρωσε πάνω από 12 εκατομμύρια «χτυπήματα» από όσους είδαν τα «μοντέλα».

Ωστόσο, δεν λογίζεται ως έξυπνη προωθητική κίνηση, αλλά ως μία προσπάθεια του Gucci να εδραιωθεί στην κοινότητα του κοινωνικού δικτύου ΤikTok και να αντλήσει πελατεία από την τεράστια αυτή δεξαμενή. Στις αρχές της εβδομάδας εμφανίστηκε στο TikTok και ο οίκος Louis Vuitton, ενώ, όπως παρατηρούν αναλυτές, τα βίντεο, που μοιράζονται οι οίκοι εκεί, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Ορισμένα από αυτά, όπως των Ρrada και Tiffany’s, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταπόκριση – όμως, το σημαντικό είναι αυτή καθαυτήν η παρουσία τους εκεί ως όρος επιβίωσης. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας μάρκετινγκ YPulse, που ειδικεύεται στην ηλικιακή ομάδα των 15-35 ετών, δείχνει ότι το 54% από αυτούς χρησιμοποιεί το TikTok εν συγκρίσει με το 35% τον Φεβρουάριο, δηλαδή προ πανδημίας.

«Οι οίκοι μόδας και ειδών πολυτελείας συνήθως αργούν στο να αποδεχθούν τα νέα κοινωνικά δίκτυα», παρατηρεί, τέλος, η αντιπρόεδρος περιεχομένου της YPulse, Μεριλέι Μπλις. «Σήμερα πλέον έχουν αρχίσει να τα προσεγγίζουν. Αντιλαμβάνονται ότι ειδικά το TikTok είναι δημοφιλέστατο ανάμεσα στην επόμενη γενιά καταναλωτών», προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα