Ο Τζόνσον ρίχνει (πάλι) τη στερλίνα

Οι τελευταίες πληροφορίες για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ε.Ε. και Βρετανία και ειδικότερα τη σκληρή στάση που έχει επιλέξει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επαναφέρουν δυναμικά στο προσκήνιο το σενάριο του no deal και θέτουν υπό ισχυρή πίεση τη στελρίνα. 

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί και σήμερα 0,6% έναντι του αμερικανικού, στα 1,3198 δολάρια, με την πτώση του να είναι η μακροβιότερη από τον Ιούνιο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Και τούτο γιατί ο Τζόνσον φέρεται να ετοιμάζεται να πει στους 27 της Ε.Ε. ότι προτιμά να αφήσει τις διαπραγματεύσεις να οδηγηθούν σε ναυάγιο παρά να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό στα όσα θεωρεί «βασικές αρχές του Brexit».

Αναλυτής της Credit Agricole σχολιάζει στο Bloomberg πως «είμαστε μάρτυρες μία επώδυνης διόρθωσης της στερλίνας, η οποία είναι ακόμη στην αρχή της». Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τη ρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ε.Ε.- Βρετανία πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit το βρετανικό νόμισμα θα υποτιμηθεί στο 1,20 δολάριο. 

Σε μία ένδειξη της νευρικότητας που επικρατεί στην αγορά, το κόστος της προστασίας έναντι των διακυμάνσεων της στερλίνας για περίοδο εξαμήνου έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιουλίο, αφού οι ειδικοί επισημαίνουν πως για να υπάρχει η δυνατότητα μίας ομαλής εξόδου στα τέλη του έτους, θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα