Ενας στους οκτώ θανάτους στην Ε.E. οφείλεται στη ρύπανση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι καύσωνες, που ενισχύονται από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλουν σε ποσοστό 13% σε όλους τους θανάτους στην Ευρώπη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (EEA).

Συνολικά 630.000 θάνατοι στην Ευρώπη των «27» και στη Βρετανία το 2012 μπορούν να αποδοθούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ευρωπαϊκή υπηρεσία,

τα οποία δημοσιοποίησε με την έκθεσή της βασισμένη πάνω στα δεδομένα του 2012, τελευταία χρονιά κατά την οποία εξασφάλισε τέτοια στατιστικά στοιχεία.

«Οι θάνατοι αυτοί μπορούσαν να έχουν προληφθεί και να μειωθούν σημαντικά χάρη σε προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος», αναφέρει η έκθεση της περιβαλλοντικής υπηρεσίας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία των Ευρωπαίων, συμβάλλοντας σε περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτούς τους ρύπους είναι ικανή να προκαλέσει διαβήτη, πνευμονοπάθειες και καρκίνο, ενώ τα πρώτα στοιχεία νέων ιατρικών μελετών έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να σχετίζεται με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ ασθενών με COVID-19.

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά χάρη στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η υποχώρηση αυτή είχε, όμως, προσωρινό χαρακτήρα, ενώ οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να μην εκπληρώσουν τους στόχους περιορισμού της ρύπανσης του αέρα που έχουν θέσει για την επόμενη δεκαετία. 

Η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική υπηρεσία αναφέρει ότι η πανδημία του κορωνοϊού υπογράμμισε τη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, αποδεικνύοντας τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο, ως αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της βιομηχανικής παραγωγής κρέατος. 

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ στη Βρετανία, ο περιορισμός στην κυκλοφορία αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σκωτία δεν οδήγησε σε μείωση των βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία τοξικών αιωρούμενων σωματιδίων.

Παρά τη μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων κατά 65%, τα ποσοστά σωματιδίων στον αέρα παρέμειναν αμετάβλητα. «Ελπίζαμε ότι λιγότερα αυτοκίνητα στον δρόμο θα σήμαιναν μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιορισμό των προβλημάτων υγείας που αυτή προκαλεί. Η μελέτη μας, όμως, σε αντίθεση με άλλες σε Κίνα και Μιλάνο, δεν διαπίστωσε υποχώρηση των αιωρούμενων σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον αέρα της Σκωτίας. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι το αυτοκίνητο δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας έκκλησης επικίνδυνων ρύπων», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Ράρεντ Ντόμπσον του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα