«Υπάρχει 20% πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη»

Πιθανότητα 20% να πάνε «όλα στραβά», δηλαδή να ανέλθει ριζοσπαστική δύναμη στην εξουσία, να ακολουθήσει το πρόγραμμά της και να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη η Ελλάδα, δίνει μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNΝ ο οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίντινγκ της Berenberg.

«Η Ελλάδα μπορεί να βυθιστεί σε μία νέα βαθιά κρίση, με πιθανή έξοδο από το ευρώ», υποστηρίζει ο Σμίντινγκ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, παρά το γεγονός ότι τα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ για αναίρεση πολλών μεταρρυθμίσεων και αυξήσεις μισθών και συντάξεων είναι δημοφιλή μεταξύ των Ελλήνων πολιτών που υποφέρουν από την υψηλή ανεργία και την ύφεση, ειδικοί αναφέρουν ότι τα σχέδια αυτά είναι ανεύθυνα και μη ρεαλιστικά, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία κρίση που εν τέλει θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, έχει “μαλακώσει” τη ρητορική του τελευταία, καθώς οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές αυξάνονται, και υποστηρίζει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ ακόμα και αν συμβεί το “μοιραίο”, οι ειδικοί εκτιμούν πως πλέον η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει μία ακόμα ελληνική κρίση.

«Η Ευρωζώνη θα μπορούσε πιθανότατα να διαχειριστεί ένα απρόσμενο, αλλά όχι απίθανο, ελληνικό ατύχημα με πολύ περιορισμένη και προσωρινή ζημιά», υποστηρίζει ο Σμίντινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα