Βενιζέλος για Συρία: Να γίνουν όλα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου

Την ανάγκη «διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Συρία που θα οδηγήσει σε πραγματική λύση» υπερτόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση για τη Συρία στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ένα «καθαρό σημείο

αφετηρίας, που είναι η απερίφραστη καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων ως ειδεχθούς εγκλήματος και η βούληση όλα να κινηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

«Να διαφυλάξουμε την πολιτική διαδικασία, την προοπτική της Γενεύης ΙΙ», τόνισε ξεκάθαρα ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε δύο μεγάλες δυσκολίες: «Η πρώτη είναι η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να λάβει αποφάσεις. Η δεύτερη και πιο ουσιαστική είναι η ίδια η πολύπλοκη και αντιφατική κατάσταση που υπάρχει στη Συρία πριν και μετά τη χρήση χημικών όπλων».

Αν και διευκρίνισε πως «δεν είναι εύκολο να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για μία συνθετική και βιώσιμη πολιτική λύση στη Συρία», τόνισε εν συνεχεία πως «αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικής οντότητας, αλλά και την ευρωατλαντική εταιρική σχέση».

Συνοψίζοντας, επισήμανε ότι «αυτή είναι η πραγματική δυσκολία και η πραγματική υποχρέωση μας: Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όχι μόνο την αντίδραση απέναντι στο συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Συρία που θα οδηγεί σε πραγματική λύση».

Keywords
Τυχαία Θέματα