Τσίπρας: Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης θα πέσουν έξω

«Πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτός είναι ο σκοπός μας», ήταν εν ολίγοις το μήνυμα του καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στις κοινές του δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη Βιέννη.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, θέλει να αποφασίζει

ο ίδιος για το πώς θα κάνει οικονομίες η Ελλάδα και αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε κάθε χώρα», δήλωσε αρχικά ο κ. Φάιμαν. Πρόσθεσε πως «πρέπει να γίνεται σεβαστό και το κοινό πλαίσιο, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα».

«Πρέπει όλα τα μέλη της Ευρωζώνης να είναι ως το τέλος του χρόνου μέλη της Ευρωζώνης», τόνισε, ενώ σημείωσε εμφατικά πως «πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται». Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, «πρέπει να βρεθεί λύση μεταξύ του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί πριν από τις εκλογές και των σχεδίων της παρούσας κυβέρνησης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις, ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε πως «υπάρχει επιθυμία να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, θεωρούμε πως είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, θέμα σεβασμού προς έναν νέο εταίρο».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους επί του νέου σχεδίου που θα τους παρουσιάσει, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση που είχε με τον αυστριακό καγκελάριο καθώς, όπως, είπε απέκτησε «έναν καινούργιο φίλο στην προσπάθεια, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το κοινό μας μέλλον».

Μάλιστα, ο ίδιος είναι αισιόδοξος, πως «το σχέδιο- γέφυρα μπορεί να αποδεχθούν εν τέλει οι δανειστές». «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική βιώσιμη πρόταση στο συγκεκριμένο σχέδιο», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «δεν μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο, παρά μονάχα για πολιτικούς λόγους, αν υπάρξει δηλαδή η πολιτική επιλογή της επιμονής στο λάθος και της άρνησης της λειτουργίας της Δημοκρατίας». «Αν για πολιτικούς λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα είναι μία απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και κανείς δεν έχει τέτοια πρόθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης δεν επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους». «Το σχέδιο μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά και να βρούμε μια βιώσιμη λύση για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», τόνισε, για να δεσμευτεί στη συνέχεια πως «θα καταπολεμηθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, όπως και ότι θα αναδιαρθρωθεί ο δημόσιος τομέας».

«Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με το παρελθόν της χωράς και μόνο η δική μας κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας», ανέφερε.

«Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της νέας κυβέρνησης θα πέσουν έξω», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «όχι μόνο θα πέσουν έξω, αλλά παίζουν με τη φωτιά, παίζουν με τον κίνδυνο της ανόδου της εθνικιστικής δεξιάς».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τιμωρίας των «κακών παιδιών» του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «η εκτέλεση της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο, αλλά θα σπείρει ανέμους που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες». Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε πως «στην Ελλάδα με το πρόγραμμα διαπράχθηκε ύβρις, διότι ένα πολιτικό σύστημα σε στενή διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία, άφησε αυτή την ολιγαρχία στο απυρόβλητο».

Πηγή, Φώτο: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα