Τσίπρας για Συρία: “Η αφωνία της Ελλάδας εκκωφαντική”

Τσίπρας για Συρία: Η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα οδηγήσει σε ενίσχυση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία είναι παράνομη. Θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση την περιοχή καθώς και σε ενίσχυση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας

σε ανάρτηση στο Τwitter, για τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Τουρκία επί συριακού εδάφους, την Τετάρτη.

Με δεύτερο tweet ο κ. Τσίπρας επέκρινε τόσο τον Ντόναλντ Τραμ- χαρακτήρισε μάλιστα τραγική και ασυνάρτητη τη στάση του Αμερικανού προέδρου- όσο και την ελληνική κυβέρνηση. «Η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει το διεθνές δίκαιο, προφανής. Η ασυνάρτητη στάση του Προέδρου Τραμπ, τραγική. Και η αφωνία της Ελλάδας εκκωφαντική», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα.

Τα tweet Τσίπρα

Η αδυναμία της Διεθνούς κοινότητας να επιβάλει το Διεθνές Δίκαιο, προφανής. Η ασυνάρτητη στάση του Προέδρου Τραμπ, τραγική. Και η αφωνία της Ελλάδας εκκωφαντική.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) October 9, 2019

Συρία: Πώς ο πόλεμος επηρεάζει την Ελλάδα

Η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός των περιοχών που μέχρι τώρα ήταν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων με την κάλυψη των ΗΠΑ, με τον όποιο τρόπο τελικά πραγματοποιηθεί, αλλάζει τα δεδομένα σε μια ευρύτερη περιοχή και φέρνει αντιμέτωπη την Ελλάδα με νέα δεδομένα.

Η Τουρκία δηλώνει ότι ένας από τους λόγους που επιθυμεί την «ασφαλή ζώνη» είναι για να μεταφέρει εκεί σημαντικό μέρος των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία και που είναι πάνω από τρία εκατομμύρια. Με αυτό τον τρόπο θέλει να αλλάξει την πληθυσμιακή σύνθεση των περιοχών εκείνων σε βάρος των Κούρδων αλλά και να απαντήσει στο γεγονός ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει πλέον δυσαρέσκεια για την παρουσία των προσφύγων.

Μια ανάλογη μικρότερης κλίμακας μετακίνηση είχε κάνει και στην περιοχή του Εφρίν. Βέβαια, την ίδια στιγμή είναι πιθανό οποιαδήποτε νέα ένταση στη Συρία να γεννήσει νέες προσφυγικές ροές με κατοίκους να προσπαθούν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, κάτι που και η ίδια η Τουρκία επικαλέστηκε σε σχέση με το θύλακα της περιοχής της Ιντλίμπ ζητώντας από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τη Ρωσία να μην προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις εκεί. Και αυτή είναι μια παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα…

Keywords
Τυχαία Θέματα