Τσακαλώτος: Οι επενδύσεις θα είναι τόσες πολλές, που δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτός από φως στο τούνελ βλέπει και τόσες επενδύσεις, που δεν θα έχουμε τι να τις κάνουμε!

«Το πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ότι θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από ό,τι θα μπορούμε να απορροφήσουμε. Για αυτό το ζήτημα είναι να έχουμε φίλτρα για επενδύσεις που θα επηρεάσουν περισσότερο την οικονομία, συγκεκριμένες περιοχές και την κατάρτιση των

εργαζομένων», είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη στον ANT1.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα σε συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό ή εκείνη της Eldorado Gold, ο κ. Τσακαλώτος ανταπάντησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις. «Ολες οι επαφές που έχω με ξένους επενδυτές λένε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», πρόσθεσε, ενώ στο θέμα των εργοστασίων που κλείνουν αποκρίθηκε «ναι αλλά και τουρκικές επιχειρήσεις θέλουν να έρθουν εδώ». Συγκεκριμένα για την Eldorado, σχολίασε «ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει αν θέλουμε όποια επένδυση με όποιο εκβιασμό χωρίς κανόνα».

«Κάποιοι συνεχίζουν να υποφέρουν»

Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει περισσότερους φόρους σε συγκεκριμένες ομάδες. «Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μη σωστή διανομή φορολογικών βαρών. Για αυτό στο μεσοπρόθεσμο έχουμε βάλει 3,5 δισ. ελαφρύνσεις έως το 2022». «Ξέραμε ότι σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας συνεχίζουν να υποφέρουν, για αυτό έχουμε κάνει τα πάντα για να τους βοηθήσουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για αύξηση των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, απάντησε: «Σε όλες τις χώρες υπάρχουν λουκέτα, ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις».

Ακόμη, ανέφερε ότι η μείωση του αφορολόγητου είναι δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο, καθώς αντισταθμίζεται με άλλες φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη.

«Το πρόβλημα πού θα ξοδέψουμε την υπεραπόδοση»

Τη βεβαιότητα ότι θα «βγει» το πρόγραμμα και θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 εξέφρασε ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι σε κάποια σημεία υπάρχει υποαπόδοση και σε άλλες υπεραπόδοση.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι για το 2017 το… πρόβλημα θα είναι «πού να ξοδέψουμε για δεύτερη φορά την υπεραπόδοση».

«Το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό για τις τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει γίνει γνωστή η τελική λύση για τα stress test, ενώ ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης.

«Τα stress test θα γίνουν κανονικά όπως και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, απλά τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίτερα, πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία και μελέτη για τις ελληνικές τράπεζες από αυτό που προβλέπεται από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση και ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τη ρευστότητα».

«Ξέρουμε ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε»

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Γερμανία, σχετικά με την απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε:

«Το όραμα του κ. Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν περπατάει. Ξέρουμε ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε, με τα καλά του και τα κακά του. Υπήρξε περίοδος που ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ όμως τώρα δεν έχει αυτή την άποψη. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστής, όχι όπως εγώ σημείωσε».

Το άρθρο Τσακαλώτος: Οι επενδύσεις θα είναι τόσες πολλές, που δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα