Τρεις οι μνηστήρες για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton Bank

Στην αφετηρία της διεκδίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank τοποθετούνται όπως γράφει το kerdos.gr , πλέον με αξιώσεις η Εθνική, η Alpha και η Eurobank που όπως φαίνεται θα κονταροκτυπηθούν έντονα για την τελευταία σημαντική εξαγορά με την οποία ολοκληρώνεται η αναδιάταξη και η συγκέντρωση

του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου θέτει ρητά τέλος στη συζήτηση για ενδεχόμενη νέα προσπάθεια συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank και επαναβεβαιώνει την βούληση του ΤΧΣ και της νέας διοίκησης της Τράπεζας για αυτόνομη πορεία και ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. Εκτός θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει πραγματοποιήσει έναν μεγάλο κύκλο εξαγορών που περιλαμβάνει την Millennium, τη Γενική και τελευταία τις κυπριακές τράπεζες.

Τον τόνο στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα θα δώσει τις επόμενες ημέρες η διαδικασία πώλησης του ΤΤ, η οποία ανοίγει επισήμως τη Δευτέρα με τη λειτουργία του Data Room για την παροχή πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους. Οπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Reuters που επικαλείται αρμόδιους αξιωματούχους, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσέλαβε τις επενδυτικές τράπεζες Rothschild και Goldman Sachs ως συμβούλους για τη σχεδιαζόμενη πώληση της Proton Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Εχοντας ολοκληρώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου και την ανακεφαλαιοποίησή τους τόσο η Εθνική όσο και η Alpha δηλώνουν έτοιμες να μπουν στη μάχη της διεκδίκησης, ενώ ειδικώς για την Alpha το Reuters επικαλείται δήλωση στελέχους της που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Τράπεζας. Ισχυρό και δημόσια δηλωθέν είναι το ενδιαφέρον της Eurobank όπως είχε εκφραστεί και από την προηγούμενη διοίκηση και επιβεβαιώνεται και από τη νέα. Ειδικώς για την Eurobank η απόκτηση του ΤΤ έχει τεράστια σημασία, καθώς θα ισχυροποιήσει τη θέση της ως τέταρτου συστημικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, θα της προσδώσει μεγάλη αξία σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας και θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση της στο πλαίσιο της διαδικασίας αναζήτησης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που έχει τεθεί ως ο άμεσος στρατηγικός στόχος της.

Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank κ. Χρ. Μεγάλου, ο οποίος, μιλώντας χθες το πρωί σε στελέχη της Τράπεζας αλλά και μέσω επιστολής του σε όλο το προσωπικό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόνισε πως «στόχος όλων μας είναι η Eurobank να συμμετέχει αυτόνομα και δυναμικά, ως ένας από τους 4 βασικούς πυλώνες στη στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα το συντομότερο δυνατόν. Θεωρώ δεδομένη και επιβεβλημένη την αυτόνομη πορεία της και επομένως, ας αφήσουμε πίσω μας κάθε ανησυχία που συνδέεται με την εκκρεμότητα της συγχώνευσης». Σημειώνεται ότι στην αυτόνομη πορεία της Eurobank είχε αναφερθεί προχθές στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κυρία Αν. Σακελλαρίου δηλώνοντας ότι «η Eurobank θα παραμείνει διοικητικά ανεξάρτητη έχοντας την πλήρη στήριξη του βασικού μετόχου της με στόχο την επιστροφή της σε ένα ιδιωτικό καθεστώς το συντομότερο δυνατό».

Keywords
Τυχαία Θέματα