Τρανς κολυμβήτριες: Αυτή ειναι η απόφαση της Fina – Ποιες αποκλείονται

Η Fina, ο παγκόσμιος οργανισμός για την κολύμβηση, αποφάσισε μετά από ψηφοφορία τον αποκλεισμό των transgender αθλητριών από τη συμμετοχή σε κορυφαίους γυναικείους κολυμβητικούς αγώνες εάν έχουν βιώσει οποιοδήποτε στάδιο ανδρικής εφηβείας. Η νέα πολιτική απαιτεί από όλους τους transgender διαγωνιζόμενους να

έχουν ολοκληρώσει την φυλομετάβαση μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών. Ωστόσο, ο οργανισμός ανέφερε ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια «ανοικτή» κατηγορία αγώνων για κολυμβητές των οποίων η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική από το φύλο της γέννησής τους.

Η απόφαση ψηφίστηκε από το 71% των 152 μελών της Fina και χαρακτηρίστηκε ως «ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ένταξη» των transgender αθλητριών. Πριν την ψηφοφορία, τα μέλη της Fina συμβουλεύτηκαν έκθεση από μια ειδική ομάδα που αποτελούνταν από κορυφαίες προσωπικότητες της ιατρικής, της δικαιοσύνης και του αθλητισμού. «Η προσέγγιση της Fina στη χάραξη αυτής της πολιτικής ήταν ολοκληρωμένη, βασισμένη στην επιστήμη και χωρίς αποκλεισμούς δίνοντας έμφαση στο δίκαιο του ανταγωνισμού», δήλωσε ο Brent Nowicki, εκτελεστικός διευθυντής της Fina.

Η «Athlete Ally», ομάδα υπεράσπισης της κοινότητας LGBT, χαρακτήρισε την απόφαση ως «μεροληπτική, επιβλαβή, αντιεπιστημονική και ότι δε συνάδει με τις αρχές της ΔΟΕ». «Αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τον γυναικείο αθλητισμό, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες τις γυναίκες», ανέφερε σε tweet η ομάδα.

FINA’s new eligibility criteria for transgender athletes and athletes with intersex variations is discriminatory, harmful, unscientific and not in line with the 2021 IOC principles. If we truly want to protect women’s sports, we must include all women. https://t.co/MDjrWB6GrU

— Athlete Ally (@AthleteAlly) June 19, 2022

Με πληροφορίες από BBC
Keywords
Τυχαία Θέματα