Τουρκία Ρωσία S400: Έρχεται η δεύτερη παρτίδα

Τουρκία Ρωσία S400: Την δική της απάντηση στα απανωτά χτυπήματα που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δίνει η Άγκυρα. Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την αγορά και δεύτερης παρτίδας πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, προσθέτοντας ότι η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί πριν τον Απρίλιο, όταν η πρώτη παρτίδα θα είναι έτοιμη προς χρήση.

Οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε ο Ισμαήλ

Ντεμίρ, μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει το Reuters. O Ντεμίρ πρόσθεσε ακόμη πως η Άγκυρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την αγορά των αμερικανικών Patriot χωρίς να θέτει προϋποθέσεις για συνομιλίες. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο αν η Άγκυρα δεν οπισθοχωρήσει στην αγορά των S-400. Για τον λόγο αυτό το Κογκρέσο τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε επιβολή κυρώσεων προς τη χώρα. Μάλιστα τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέταξαν σχέδιο νόμου που θα εμποδίζει την Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις.

Ωστόσο αρκετοί ήταν οι γερουσιαστές που διαφώνησαν έντονα και τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα